Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔉 Extremt tysta flĂ€ktar kan göra oss friskare

🔉 Extremt tysta flĂ€ktar kan göra oss friskare

Buller frÄn flÀktarna i ventilationsanlÀggningar kan göra oss sjuka, men en ny typ av flÀkt Àr sÄ tyst att vi inte pÄverkas av ljudet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Buller och andra störande ljud kan pÄverka vÄr hÀlsa negativt enligt FolkhÀlsomyndigheten. Oljud kan orsaka sömnsvÄrigheter, öka risken för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar, försvÄra inlÀrning med mera. Det Àr ocksÄ mÄnga som drabbas av olika bullerproblem. Enligt WHO pÄverkas nÀstan var tredje europé negativt av buller och var femte utsÀtts för ljud som kan ha en klar negativ pÄverkan pÄ hÀlsan.

En vanlig kÀlla till dessa ljudföroreningar Àr flÀktsystemen i ventilationsanlÀggningar. De alstrar ett sÄ kallat tonalljud som uppstÄr nÀr flÀktarnas blad rör sig. Forskare och flÀktillverkare har lÀnge försökt komma pÄ metoder att fÄ ner bruset frÄn flÀktarna. Nu har forskare frÄn Chalmers lyckats identifiera kÀllan till problemet och Àven utvecklat en lösning.

– KĂ€llan till tonalljudet har aldrig tidigare identifierats pĂ„ den hĂ€r typen av flĂ€ktar. NĂ€r man minskar den hĂ€r tonen blir flĂ€ktarna extremt tysta och pĂ„ det sĂ€ttet ocksĂ„ vĂ€rldsunika. Det Ă€r första gĂ„ngen nĂ„gon lyckas lösa det hĂ€r problemet, sĂ€ger Martin Ottersten, industridoktorand i strömningslĂ€ra vid Chalmers och forskaren bakom studien, i ett pressmeddelande.

För att identifiera kÀllan till problemet körde Martin Ottersten avancerade datorberÀkningar för att se ur luften flödar genom flÀkten vid rotation. BerÀkningarna visade var det bir turbulens och gav data för att lokalisera kÀllan till det störande ljudet.

Med den informationen har Martin Ottersten lyckats konstruera en flÀkt som bÄde Àr extremt tyst och effektiv.

– Genom att modifiera flĂ€ktar och mĂ€ta ljudnivĂ„erna med hjĂ€lp av vĂ€ldigt stora berĂ€kningar pĂ„ hundratals datorer under flera veckors tid kunde jag se exakt var i flĂ€ktens konstruktion som tonalljudet uppstĂ„r och hur det kan elimineras. Ytterligare en positiv effekt vi har kunnat se, Ă€r att verkningsgraden pĂ„ flĂ€kten har ökat nĂ€r tonalljudet har minskat, sĂ€ger Martin Ottersten.

NÀsta steg blir nu att omvandla upptÀckten till en fÀrdig produkt.

– Vi hĂ„ller just nu pĂ„ att patentera lösningen och att implementera den i vĂ„ra flĂ€ktar. DĂ€refter ska vi fĂ„ ut dem pĂ„ marknaden och bidra till att göra vĂ„ra inomhusmiljöer mer hĂ€lsosamma att vistas i. Och dessutom dra ner pĂ„ energikonsumtionen och koldioxidutslĂ€ppen pĂ„ köpet sĂ€ger Martin Ottersten.

LÀs hela studien hÀr.

✈ FlĂ€kt i stĂ€llet för propeller ger tystare elflyg
Genom att ersÀtta propellern med en flÀkt gÄr det att minska bullret frÄn flygplanen och ge tystare flygresor.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.