Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Billigare att skrĂ€ddarsy sensorer för allt frĂ„n pacemakers till robotar

đŸ€– Billigare att skrĂ€ddarsy sensorer för allt frĂ„n pacemakers till robotar

En ny tillverkningsmetod kan göra smÄ sensorer sÄ billiga att tillverka i smÄ serier att de kan anvÀndas i betydligt fler produkter Àn idag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Mikroelektromekaniska system, Mems, Ă€r smĂ„ elektroniska ”maskiner” som bland annat anvĂ€nds som sensorer för att exempelvis registrera acceleration eller vibrationer. Ofta produceras de i stora volymer för bilar och mobiler, men de Ă€r dyra att producera i mindre volymer.

”Kostnaderna för utveckling av tillverkningsprocesser och optimering av design blir inte mindre vid lĂ€gre produktionsvolymer. Ingenjörer stĂ€lls inför att vĂ€lja Mems-enheter frĂ„n hyllan som inte Ă€r helt optimala för uppgiften eller ekonomiskt olönsamma startkostnader”, sĂ€ger Frank Niklaus, professor vid avdelningen Mikro- och nanosystem vid KTH, i ett pressmeddelande.

Det hoppas nu Frank Niklaus och hans forskarlag frÄn KTH kunna Àndra pÄ. De har utvecklat en teknik som gör det möjligt att skrÀddarsy Mems-enheter i smÄ volymer till en mycket mindre kostnad Àn med dagens metoder.

De anvÀnder i grunden en process som heter tvÄfotonpolymerisation. Med den gÄr det att skapa högupplösta objekt som inte Àr större Àn nÄgra hundra nanometer i storlek. De objekten har inga sensorfunktioner, men genom att sedan anvÀnda en annan teknik, skuggmaskering, kan forskarna skapa sensorer.

”Med denna teknik tar det bara nĂ„gra timmar att tillverka ett dussintal specialdesignade Mems-accelerometrar med relativt sett billiga kommersiella tillverkningsverktyg. Tekniken kan anvĂ€ndas för prototypframstĂ€llning av Mems-enheter och tillverkning av smĂ„ och medelstora partier pĂ„ nĂ„gra tusen till tiotusentals Mems-sensorer per Ă„r pĂ„ ett ekonomiskt lönsamt sĂ€tt”, sĂ€ger Frank Niklaus.

De lÀgre kostnaderna kan ge helt nya möjligheter att anvÀnda Mems-sensorer i produkter dÄ volymerna idag Àr för smÄ för att det ska vara lönsamt. Det kan handla om allt frÄn pacemakers till robotar och flygplan.

”De nya funktioner som 3D-printade MEMS-enheter erbjuder kan resultera i ett paradigmskifte inom Mems- och sensortillverkning. Skalbarhet Ă€r inte bara en fördel i Mems-produktion, det Ă€r en nödvĂ€ndighet. Denna metod skulle möjliggöra tillverkning av mĂ„nga typer av nya, anpassade enheter”, sĂ€ger Frank Niklaus.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ•· VĂ€rldens minsta robotar skulle kunna hjĂ€lpa till med operationer och underhĂ„ll
Ingenjörer har skapat en halv millimeter smÄ robot-krabbor som kan gÄ inne i vÄra kroppar och rensa artÀrer, stoppa inre blödningar eller eliminera cancertumörer.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.