Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ•· VĂ€rldens minsta robotar skulle kunna hjĂ€lpa till med operationer och underhĂ„ll

đŸ•· VĂ€rldens minsta robotar skulle kunna hjĂ€lpa till med operationer och underhĂ„ll

Ingenjörer har skapat en halv millimeter smÄ robot-krabbor som kan gÄ inne i vÄra kroppar och rensa artÀrer, stoppa inre blödningar eller eliminera cancertumörer.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

För dem som Àr intresserade av populÀrkultur Àr nanobots ett bekant koncept. SmÄ robotar som kan röra sig obemÀrkt, rentav inuti mÀnniskokroppen, och utföra otroliga bedrifter.

Den 25 maj publicerade ingenjörer vid Northwestern University i Chicago ett arbete  om sina robotar som storleksvis kan jÀmföras med loppor. De har skapat robotar som ser ut som tummaskar, syrsor och skalbaggar, men de som fÄr mest uppmÀrksamhet liknar istÀllet krabbor.

Inte nanostorlek, men smÄ ÀndÄ

Även om de faktiskt inte Ă€r i nanostorlek, Ă€r de de minsta fjĂ€rrstyrda robotarna som nĂ„gonsin tillverkats, och Ă€r sĂ„ smĂ„ som en halv millimeter. Den lilla maskinen kan röra sig med en hastighet av halva sin egen bredd per sekund.

IstÀllet för att röra sig tack vare komplex hydraulik eller elektriska motorer som styrs av datorer, som sÄ ofta syns i science-fiction, rör sig dessa robotar tack vare formminneslegeringar. Kortfattat innebÀr det detta att man har "trÀnat" material för att komma ihÄg tvÄ former, en för nÀr det Àr kallt och en för nÀr det Àr varmt. Robotarnas lemmar vÀrms upp med hjÀlp av en skannad laserstrÄle och kyls sedan snabbt ned pÄ grund av robotens ringa storlek. Faktum Àr att en ytterligare minskning av storleken förvÀntas öka robotens hastighet.

Även om prestationen i sig Ă€r anmĂ€rkningsvĂ€rd, Ă€r det den potentiella tillĂ€mpningen i den verkliga vĂ€rlden som Ă€r mest spĂ€nnande.

—Du kan förestĂ€lla dig mikrorobotar som agenter för att reparera eller montera smĂ„ strukturer eller maskiner inom industrin eller som kirurgiska assistenter för att rensa igensatta artĂ€rer, för att stoppa inre blödningar eller för att eliminera cancertumörer - allt i minimalt invasiva procedurer", sĂ€ger John A. Rogers , som ledde det experimentella arbetet.

Bild: Northwestern University


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.