Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩠 Algoritm avslöjar cellfabrikernas hemlighet

🩠 Algoritm avslöjar cellfabrikernas hemlighet

En ny algoritm kan göra det möjligt att bÄde studera svÄra sjukdomar och effektivisera tillverkningen av allt frÄn tvÀttmedel till mediciner.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Enzymer Àr proteiner som fungerar som smÄ fabriker i alla levande celler. De fungerar som katalysatorer som skyndar pÄ en kemisk reaktion utan att sjÀlva förbrukas. Utan en katalysator skulle alla reaktioner i kroppen ta för lÄng tid för att livet pÄ jorden skulle fungera.

Att förstÄ hur enzymerna fungerar Àr dÀrför nödvÀndigt om vi ska förstÄ hur alla levande organismer, inkluderande oss sjÀlva, fungerar. Dessutom anvÀnds enzymer vid tillverkning av exempelvis tvÀttmedel, sötningsmedel, fÀrgÀmnen och lÀkemedel.

Det finns alltsÄ mÄnga anledningar för oss att lÀra oss mer om enzymer, men att det finns sÄ mÄnga enzymer med sÄ mÄnga möjliga anvÀndningsomrÄden Àr en utmaning.

”Att studera varje naturligt enzym med experiment i ett laboratorium skulle vara omöjligt, de Ă€r helt enkelt för mĂ„nga. Men med vĂ„r algoritm kan vi förutsĂ€ga vilka enzymer som Ă€r mest lovande bara genom att titta pĂ„ vilken sekvens av aminosyror de Ă€r uppbyggda av”, sĂ€ger Eduard Kerkhoven, forskare i systembiologi vid Chalmers, i ett pressmeddelande.

Eduard Kerkhoven ingÄr i ett forskarlag som alltsÄ har tagit fram en berÀkningsmodell som kan förutspÄ hur snabbt enzymer arbetar. Det Àr en algoritm dÀr forskarna bara behöver mata in enzymets aminosyrasekvens. Dessa sekvenser finns till stor del tillgÀngliga i öppna databaser.

Algoritmen gÄr sedan igenom alla enzymer och plockar ut de som verkar mest lovande för det forskarna Àr ute efter.

”Vi ser mĂ„nga tĂ€nkbara bioteknologiska tillĂ€mpningar. Som exempel kan biobrĂ€nslen tillverkas nĂ€r enzymer bryter ner biomassa i en hĂ„llbar tillverkningsprocess. Algoritmen kan ocksĂ„ anvĂ€ndas för att studera sjukdomar i Ă€mnesomsĂ€ttningen, dĂ€r mutationer kan leda till defekter i hur enzymer i mĂ€nniskokroppen arbetar”, sĂ€ger Eduard Kerkhoven.

Algoritmen kan Àven visa hur effektivt ett enzym Àr pÄ att tillverka just det som önskas i industriell tillverkning.

”Vi kan avslöja om enzymerna har en ’sidoverksamhet’ och tillverkar metaboliter som inte Ă€r önskvĂ€rda. Det Ă€r anvĂ€ndbart inom industrin, dĂ€r man vill tillverka en enda ren produkt”, sĂ€ger Eduard Kerkhoven.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ„€ Enzymer kan Ă„tervinna miljarder ton plast
Forskare har upptÀckt ett enzym som kan bryta ner plast pÄ bara nÄgra dagar och som gör det möjligt att Ätervinna all plast som idag ligger pÄ soptippar.
⚗ Enzym kan bryta ner och Ă„tervinna mikroplaster
Genom att blanda in enzymer i plast gÄr det att göra plasten helt nedbrytbar sÄ att inte ens mikroplaster blir kvar i naturen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.