Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚗ Enzym kan bryta ner och återvinna mikroplaster

⚗ Enzym kan bryta ner och återvinna mikroplaster

Genom att blanda in enzymer i plast går det att göra plasten helt nedbrytbar så att inte ens mikroplaster blir kvar i naturen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att vi är dåliga på att återvinna plast kan vi se tecken på runt om i naturen varje dag. Och statistiken talar också sitt tydliga språk. I USA till exempel återvinns bara knappt nio procent av all plast medan resten till stor del hamnar i stora soptippar.

Nu vill ett forskarlag från Berkeley Lab, enligt ett pressmeddelande, göra det enklare att återvinna plast och samtidigt se till att den plast som ändå hamnar på tippar eller i naturen bryts ner helt. Lösningen de har hittat bygger på enzymer.

Forskarna blandade in två kommersiellt tillgängliga enzymer i plast och resultatet var slående. Det visade sig att plasten började brytas ner när forskarna spolade den med vanligt varmt kranvatten eller när den lades i jord.

Inom några veckor hade plasten brutits ner helt till sina monomerer (utgångsmolekyler). Det fanns inte ens några mikroplaster kvar så den här metoden skulle kunna eliminera det problemet också.

För att det här ska fungera krävs det en speciell sorts enzymer och en exakt andel av de enzymerna i plasten. Dessbättre behöver det bara finnas 0,02 procent av enzymerna i plasten. Då enzymerna kostar under 100 kronor kilot ökar kostnaden för plasten inte mer än med något öre per kilo plast.

Enzymerna forskarna använder är också lite kräsna när det gäller maten. Det gör att de inte börjar bryta ner plasten direkt utan först när de spolas med varmt vatten eller kommer i kontakt med jord. Plasten blir därför inte så lämplig för kaffekoppar och påsar för kompostjord, men för det mesta av det som vi använder plast till idag fungerar den utmärkt.

De plaster som återvinns idag har också problemet att de inte blir lika starka som ny plast. Med den här metoden ska plast som återvinns kunna bli lika stark som nyproducerad plast. Det går också att göra både mjuk och hård plast med det råmaterial som blir kvar när den brutits ner.

Forskarna har lämnat in en patentansökan så om några år kan helt nedbrytbar plast komma ut på marknaden.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/flockine


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.