Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„€ Enzymer kan Ă„tervinna miljarder ton plast

đŸ„€ Enzymer kan Ă„tervinna miljarder ton plast

Forskare har upptÀckt ett enzym som kan bryta ner plast pÄ bara nÄgra dagar och som gör det möjligt att Ätervinna all plast som idag ligger pÄ soptippar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Mindre Àn tio procent av all plast som produceras i vÀrlden Ätervinns. Mycket av plasten hamnar i stÀllet pÄ soptippar runt om i vÀrlden. Totalt finns det nÀstan fem miljarder ton plast lagrat pÄ tippar och i naturen idag.

Det kan ta flera hundra Är för plast att brytas ner naturligt. Men nu har forskare vid University of Texas Austin i USA upptÀckt ett enzym som kan bryta ner plasten och omvandla den till rÄvara för ny plast. I stÀllet för Ärhundraden klara enzymet av processen pÄ nÄgra dagar.

Att det finns enzymer som kan bryta ner plast har forskare vetat lÀnge, men de enzymerna har bara fungerat vid höga temperaturer och krÀvt en dyr process för att fungera. Enzymet som forskarna nu upptÀckt fungerar vid lÄga temperaturer och ska bli mycket billigare att anvÀnda menar forskarna. De ska nu försöka skala upp metoden sÄ att den kan Ätervinna alla miljarder ton plast som ligger och skrÀpar.

Att ha ett enzym som fungerar vid lÄga temperaturer Àr viktigt dÄ det gör det möjligt att behandla plasten direkt pÄ tipparna. Annars mÄste all plast transporteras till fabriker som kan alstra den nödvÀndiga temperaturen. Det ökar kostnaderna och minskar intresset för att Ätervinna plast.

För att hitta enzymet anvÀnde forskarna maskininlÀrning. De lÀrde en AI analysera hur olika mutationer i ett naturligt enzym, Petase, kunde göra enzymet effektivare pÄ att bryta ner plast. AI:n identifierade de mest lovande mutationerna och nÀr forskarna testade mutationerna blev effektiviteten mycket högre.

– Genom denna mer hĂ„llbara enzymprocess kan vi nĂ„ en verkligt cirkulĂ€r ekonomi för plastprodukter, sĂ€ger Hal Alper, professor vid University of Texas Austin och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

LÀs hela studien hÀr.

♻ SĂ„ ska plastĂ„tervinning löna sig bĂ€ttre
En katalysator gör det snabbare och billigare att Ätervinna plast. Processen krÀver inte heller mer Àn rumstemperatur vilket betyder att ingen extra energi gÄr Ät.
🐛 Ännu en insekt kan hjĂ€lpa oss med plastproblemet
En skalbagges larv har visat sig kunna leva av och bryta ner polystyrenplast, i dagligt tal kallat frigolit.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.