Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐛 Ännu en insekt kan hjĂ€lpa oss med plastproblemet

🐛 Ännu en insekt kan hjĂ€lpa oss med plastproblemet

En skalbagges larv har visat sig kunna leva av och bryta ner polystyrenplast, i dagligt tal kallat frigolit.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

Plast sprids till allt fler stÀllen i naturen och i haven Àr den ett sÀrskilt stort problem. Plasten stannar dessutom kvar lÀnge dÄ den bryts ner extremt lÄngsamt under normala förhÄllanden. PÄ senare Är har det dock gjorts framsteg betrÀffande att hitta sÀtt att bryta ner plasten naturligt och tidigare har olika former av bakterier och svampar som kunnat bryta ner plast identifierats. Dessutom har larver som kan fÄ sin nÀring frÄn plast identifierats. Nu lÀggs ytterligare en insektslarv till listan över arter som kan hjÀlpa oss att ta hand om vÄrt plastproblem.

Larven i frÄga kommer frÄn skalbaggen Plesiophtalmus davidis och lever i normala fall av ruttet trÀ, men sydkoreanska forskare har visat att den lika gÀrna kan leva av polystyrenplast (EPS), det som i dagligt tal brukar kallas frigolit. Det Àr en plast som tyvÀrr Àr en av de vÀrsta nÀr det gÀller att hamna i naturen, dÄ den enkelt bryts isÀr till smÄ delar och dessutom Àr vÀldigt lÀtt, vilket gör att den enkelt sprids av vinden.

Nyckeln ligger i en av de bakterier som Ă„terfinns i tarmfloran hos larven, en bakterie som gĂ„r under namnet Serratia. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det inte kĂ€nt exakt hur nedbrytningen gĂ„r till, men det faktum att bakterien ökar markant i antal nĂ€r larven fĂ„r EPS-plast till föda Ă€r nog för att indikera var nyckeln till nedbrytning ligger.

Plast i vÄra hav och i naturen Àr ett stort problem som Àven riskerar att drabba oss mÀnniskor genom att vi fÄr i oss mikroplaster frÄn föda och dryck. Med hjÀlp av de nya rön som kommer kring att bryta ner plaster med hjÀlp av organismer tar vi oss stadig framÄt pÄ vÀgen mot att ta lösa problemet med de plaster som spritts i naturen det senaste Ärhundradet. Det Àr en vinst och viktig satsning för bÄde miljö och mÀnniskor.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.