Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐛 Ännu en insekt kan hjälpa oss med plastproblemet

🐛 Ännu en insekt kan hjälpa oss med plastproblemet

En skalbagges larv har visat sig kunna leva av och bryta ner polystyrenplast, i dagligt tal kallat frigolit.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

Plast sprids till allt fler ställen i naturen och i haven är den ett särskilt stort problem. Plasten stannar dessutom kvar länge då den bryts ner extremt långsamt under normala förhållanden. På senare år har det dock gjorts framsteg beträffande att hitta sätt att bryta ner plasten naturligt och tidigare har olika former av bakterier och svampar som kunnat bryta ner plast identifierats. Dessutom har larver som kan få sin näring från plast identifierats. Nu läggs ytterligare en insektslarv till listan över arter som kan hjälpa oss att ta hand om vårt plastproblem.

Larven i fråga kommer från skalbaggen Plesiophtalmus davidis och lever i normala fall av ruttet trä, men sydkoreanska forskare har visat att den lika gärna kan leva av polystyrenplast (EPS), det som i dagligt tal brukar kallas frigolit. Det är en plast som tyvärr är en av de värsta när det gäller att hamna i naturen, då den enkelt bryts isär till små delar och dessutom är väldigt lätt, vilket gör att den enkelt sprids av vinden.

Nyckeln ligger i en av de bakterier som återfinns i tarmfloran hos larven, en bakterie som går under namnet Serratia. Än så länge är det inte känt exakt hur nedbrytningen går till, men det faktum att bakterien ökar markant i antal när larven får EPS-plast till föda är nog för att indikera var nyckeln till nedbrytning ligger.

Plast i våra hav och i naturen är ett stort problem som även riskerar att drabba oss människor genom att vi får i oss mikroplaster från föda och dryck. Med hjälp av de nya rön som kommer kring att bryta ner plaster med hjälp av organismer tar vi oss stadig framåt på vägen mot att ta lösa problemet med de plaster som spritts i naturen det senaste århundradet. Det är en vinst och viktig satsning för både miljö och människor.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.