Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💾 Afrika lanserar sina första digitala valutor

💾 Afrika lanserar sina första digitala valutor

Sedan millennieskiftet har flera afrikanska lÀnder tagit stora kliv mot digitalisering. TvÄ lÀnder introducerar nu officiella digitala valutor och fler kommer att följa.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

TvÄ vÀstafrikanska lÀnder, Ghana och Nigeria har lanserat Afrikas första digitala centralbanksvalutor (CBDC) nÄgonsin, ett drag som förvÀntas utöka betalningsmöjligheterna för de tvÄ afrikanska lÀndernas befolkning.

Quartz Africa (QA) rapporterade att en CBDC Àr den virtuella eller digitala motsvarigheten av ett lands fiatvaluta och regleras av landets centralbank. och tillÀgger att andra afrikanska lÀnder nÀmligen; Rwanda, Sydafrika, Tanzania och Kenya bedriver ocksÄ forskning om antagandet av detsamma.

För att lansera sin CBDC menade QA att Nigeria samarbetat med Bitt, ett globalt bolag inom finansteknologi, medan Ghana anlitade tyska Giesecke+Devrient för sin e-cedi-pilot.

TjÀnstemÀn frÄn Ghana och Nigeria berÀttade för QA att de digitala valutorna lanserats för att frÀmja finansiell integration genom att föra in den banklösa allmÀnheten i det finansiella systemet.

Enligt Investopedia Ă€r CBDCs avsedda att representera fiat-valuta. MĂ„let Ă€r att ge anvĂ€ndarna den digitala valutans bekvĂ€mlighet och den sĂ€kerhet som förvĂ€ntas frĂ„n reglerade, reservstödda pengar frĂ„n det traditionella banksystemet. De Ă€r utformade för att fungera som en berĂ€kningsenhet, vĂ€rdelager och utbytesmedel för dagliga transaktioner. CBDC kommer att stödjas av den utfĂ€rdande regeringens fulla tro – precis som fiatvaluta. Centralbanker eller monetĂ€ra myndigheter kommer att vara ensamma ansvariga för sin verksamhet.

Sedan millennieskiftet har Afrika gjort stora framsteg i att bli digitala inom olika sektorer av ekonomin som gruvdrift, jordbruk och bank.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.