Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Totalförlamad man kan kommunicera med hjĂ€lp av en ”neuroprotes”

🧠 Totalförlamad man kan kommunicera med hjĂ€lp av en ”neuroprotes”

Elektroder i hjÀrnan kan registrera hjÀrnaktivitet och koppla aktiviteten till de specifika ord som en patient vill sÀga.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En paralyserad man som tappat talförmĂ„gan kan nu kommunicera med hjĂ€lp av en ”neuroprotes”. Det Ă€r vad forskarna vid University of California San Francisco kallar sin nya teknik för att omvandla signaler frĂ„n hjĂ€rnan till text pĂ„ en skĂ€rm.

Forskarna satte in elektroder i det omrÄde i hjÀrnan som normalt kontrollerar vÄrt tal. Sedan fick patienten se enkla vardagliga frÄgor pÄ en skÀrm och ombads ge ett visst svar. En algoritm lÀrde sig kÀnna igen 50 ord som tillsammans kan skapa över 1 000 meningar.

Det hÀr Àr enligt forskarna första gÄngen som hjÀrnaktivitet kunnat omvandlas till fullstÀndiga ord. Tekniken Àr inte perfekt Àn, men i snitt har algoritmen rÀtt 78 procent av gÄngerna och klarar av 15 ord i minuten. Som bÀst har algoritmen rÀtt 93 procent av gÄngerna och klarar 18 ord i minuten, sÄ forskarna hoppas kunna göra metoden mer exakt i framtiden.

Patienten anvÀnde tidigare en sorts pinne fÀst pÄ en mössa sÄ att han kunde anvÀnda pinnen för att peka pÄ en skÀrm. PÄ sÄ kunde han skriva ord bokstav för bokstav. Genom att kunna skriva hela ord genom att bara tÀnka pÄ dem gÄr det nu mycket snabbare för honom att kommunicera.

Än sĂ„ lĂ€nge har metoden bara testats pĂ„ en patient och det Ă„terstĂ„r mycket arbete innan det hĂ€r kan bli till en klinisk behandling. Men forskarna har gott hopp om att kunna utveckla metoden sĂ„ att den fungerar för mĂ„nga olika typer av skador samtidigt som den kan förstĂ„ fler ord och blir snabbare pĂ„ att kĂ€nna igen orden.

– Det hĂ€r en viktig teknisk milstolpe för personer som inte kan kommunicera pĂ„ vanligt sĂ€tt. Det demonstrerar ocksĂ„ potentialen den hĂ€r metoden har nĂ€r det gĂ€ller att ge totalförlamade mĂ€nniskor som förlorat talförmĂ„gan en röst igen, sĂ€ger David Moses, en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Bild: University of California San Francisco


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.