Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Nytt material kan ge oss fjĂ€rrstyrda lĂ€kemedel

💊 Nytt material kan ge oss fjĂ€rrstyrda lĂ€kemedel

Forskare har utvecklat ett material som gör det enklare att tillverka ”smarta piller” som slĂ€pper ut sin last av lĂ€kemedel pĂ„ exakt rĂ€tt plats i kroppen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

BiolÀkemedel Àr lÀkemedel som tillverkas av levande celler. De har anvÀnts som exempelvis vaccin i 200 Är och nu senast har vi fÄtt immunterapier som bygger pÄ biolÀkemedel. Intresset för biolÀkemedel Àr stort och en upptÀckt som forskare vid Chalmers har gjort kan öka intresset Ànnu mer.

Forskarna har utvecklat ett nytt material som kan fĂ„nga och slĂ€ppa biomolekyler med hjĂ€lp av elektricitet. Det ger möjlighet att bland annat tillverka ”smarta piller” som slĂ€pper ut sin last av lĂ€kemedel pĂ„ exakt rĂ€tt plats i kroppen.

– Man kan förestĂ€lla sig att en lĂ€kare, eller ett datorprogram, mĂ€ter behovet av en ny dos lĂ€kemedel hos en patient, och dĂ€r en fjĂ€rrstyrd signal aktiverar frisĂ€ttning av lĂ€kemedel frĂ„n implantatet som befinner sig i just den vĂ€vnad eller organ dĂ€r det behövs, sĂ€ger Gustav Ferrand-Drake del Castillo, forskare vid Chalmers och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det finns redan lÀkemedel som till viss grad redan kan göra detta. Till exempel finns det tabletter som frigör lÀkemedlet nÀr det nÄr en plats i magen som hÄller ett visst pH-vÀrde. Men med det nya materialet gÄr det att fjÀrrstyra lÀkemedel till alla platser i kroppen.

– Att kunna styra utslĂ€pp och upptag av proteiner i kroppen med minimala kirurgiska ingrepp och utan injektioner tror vi Ă€r en unik och anvĂ€ndbar egenskap. Utveckling av elektroniska implantat Ă€r endast en av flera tĂ€nkbara tillĂ€mpningar som ligger mĂ„nga Ă„r fram i tiden. Forskning som hjĂ€lper oss att koppla ihop elektronik med biologi pĂ„ molekylĂ€r nivĂ„ Ă€r en viktig pusselbit i en sĂ„dan riktning, sĂ€ger Gustav Ferrand-Drake del Castillo.

Piller tillverkade i det nya materialet behöver energi för att kunna styras och leverera lÀkemedel pÄ rÀtt plats. DessbÀttre reagerar materialet pÄ mycket smÄ elektrokemiska signaler.

– Elektronik i biologiska miljöer begrĂ€nsas ofta av storleken pĂ„ batteriet och de rörliga mekaniska delarna. Aktivering pĂ„ molekylnivĂ„ minskar bĂ„de energibehovet och behovet av rörliga delar, sĂ€ger Gustav Ferrand-Drake del Castillo.

Forskarna har bildat ett företag, Nyctea Technologies, som ska utveckla tekniken till en kommersiell produkt.

LÀs hela studien hÀr.

🩿 Komplicerade benbrott kan lĂ€ka snabbare med ”mikrorobotar”
Ett material som kan anta olika former och som Àven kan Àndra hÄrdhet kan ge snabbare lÀkning vid benbrott.
đŸ€– Roboten “Star” opererar helt utan mĂ€nsklig inblandning
Forskare har med hjÀlp av maskininlÀrning lÀrt en robot utföra tarmoperationer pÄ egen hand - och Àven bÀttre Àn vad mÀnskliga kirurger klarar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.