Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Roboten "Star" opererar helt utan mĂ€nsklig inblandning

đŸ€– Roboten "Star" opererar helt utan mĂ€nsklig inblandning

Forskare har med hjÀlp av maskininlÀrning lÀrt en robot utföra tarmoperationer pÄ egen hand - och Àven bÀttre Àn vad mÀnskliga kirurger klarar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Johns Hopkins University i USA har byggt en robot, vid namn Star, som kan utföra en operation helt pĂ„ egen hand. Än sĂ„ lĂ€nge har roboten bara fĂ„tt operera pĂ„ grisvĂ€vnad, men det har den gjort med den Ă€ran enligt forskarna.

– VĂ„r studie visar att vi kan automatisera ett av de mest invecklade och kĂ€nsliga ingreppen i kirurgin, att skarva samman tvĂ„ Ă€ndar av en tarm. Star utförde ingreppet i fyra djur och resultaten var betydligt bĂ€ttre Ă€n nĂ€r mĂ€nniskor gör samma ingrepp, sĂ€ger Axel Krieger vid Johns Hopkins University och en av forskarna bakom Star, i ett pressmeddelande.

Att skarva samman tvÄ tarmdelar krÀver mycket hög precision frÄn kirurgens sida. Minsta skakning pÄ handen kan innebÀra katastrofala komplikationer för patienten enligt forskarna. Att dÄ ha en robot som kan operera utan minsta skakning och med vÀldigt hög precision skulle kunna ge mycket bÀttre möjligheter till lyckade tarmoperationer.

Problemet Àr bara att det Àr svÄrt att förutse hur mjukvÀvnader kommer att bete sig under en operation. Forskarna utvecklade dÀrför ett nytt kontrollsystem som gör att roboten kan anpassa sin plan för operationen om förhÄllandena förÀndras under operationens gÄng.

Kontrollsystemet bygger pÄ algoritmer som tagits fram med hjÀlp av maskininlÀrning. Algoritmerna styr sedan Star nÀr den anvÀnder ett tredimensionellt endoskop för att genomföra en laparoskopi, titthÄlskirurgi, pÄ tarmarna.

Laparoskopi blir allt vanligare och forskarna menar att Star kan ge mÄnga fler tillgÄng till avancerad kirurgi.

– Att lĂ„ta en robot utföra en anastomos Ă€r ett sĂ€tt att garantera att kirurgiska ingrepp som krĂ€ver hög precision och repeterbarhet kan utföras med noggrannhet och precision oavsett hur skicklig kirurgen Ă€r. Vi tror att det kommer att resultera i en mer jĂ€mlik patientvĂ„rd och mer förutsĂ€gbara resultat av operationerna, sĂ€ger Axel Krieger.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ„ Xenobots – sĂ„ kan vĂ€rldens första levande robot göra nytta inom medicinen
Xenobots- smÄ robotar skapade av hudceller kan vara framtidens verktyg för alltifrÄn cancerbehandling till att bota Älderdom.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.