Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤖 Roboten "Star" opererar helt utan mänsklig inblandning

🤖 Roboten "Star" opererar helt utan mänsklig inblandning

Forskare har med hjälp av maskininlärning lärt en robot utföra tarmoperationer på egen hand - och även bättre än vad mänskliga kirurger klarar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Johns Hopkins University i USA har byggt en robot, vid namn Star, som kan utföra en operation helt på egen hand. Än så länge har roboten bara fått operera på grisvävnad, men det har den gjort med den äran enligt forskarna.

– Vår studie visar att vi kan automatisera ett av de mest invecklade och känsliga ingreppen i kirurgin, att skarva samman två ändar av en tarm. Star utförde ingreppet i fyra djur och resultaten var betydligt bättre än när människor gör samma ingrepp, säger Axel Krieger vid Johns Hopkins University och en av forskarna bakom Star, i ett pressmeddelande.

Att skarva samman två tarmdelar kräver mycket hög precision från kirurgens sida. Minsta skakning på handen kan innebära katastrofala komplikationer för patienten enligt forskarna. Att då ha en robot som kan operera utan minsta skakning och med väldigt hög precision skulle kunna ge mycket bättre möjligheter till lyckade tarmoperationer.

Problemet är bara att det är svårt att förutse hur mjukvävnader kommer att bete sig under en operation. Forskarna utvecklade därför ett nytt kontrollsystem som gör att roboten kan anpassa sin plan för operationen om förhållandena förändras under operationens gång.

Kontrollsystemet bygger på algoritmer som tagits fram med hjälp av maskininlärning. Algoritmerna styr sedan Star när den använder ett tredimensionellt endoskop för att genomföra en laparoskopi, titthålskirurgi, på tarmarna.

Laparoskopi blir allt vanligare och forskarna menar att Star kan ge många fler tillgång till avancerad kirurgi.

– Att låta en robot utföra en anastomos är ett sätt att garantera att kirurgiska ingrepp som kräver hög precision och repeterbarhet kan utföras med noggrannhet och precision oavsett hur skicklig kirurgen är. Vi tror att det kommer att resultera i en mer jämlik patientvård och mer förutsägbara resultat av operationerna, säger Axel Krieger.

Läs hela studien här.

🏥 Xenobots – så kan världens första levande robot göra nytta inom medicinen
Xenobots- små robotar skapade av hudceller kan vara framtidens verktyg för alltifrån cancerbehandling till att bota ålderdom.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.