Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„ Xenobots – sĂ„ kan vĂ€rldens första levande robot göra nytta inom medicinen

đŸ„ Xenobots – sĂ„ kan vĂ€rldens första levande robot göra nytta inom medicinen

Xenobots- smÄ robotar skapade av hudceller kan vara framtidens verktyg för alltifrÄn cancerbehandling till att bota Älderdom.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Xenobots Ă€r namnet pĂ„ smĂ„ robotar gjorda av levande celler. De utgör en helt ny livsform och enligt en av forskarna bakom, Josh Bongard, finns det knappt nĂ„gra grĂ€nser för potentialen i den nya robottypen. Det Ă€r framför allt inom sjukvĂ„rden de kommer att kunna göra nytta. Den som sett serien Travelers, kanske kan fĂ„ ett hum om vad tekniken handlar om – dĂ€r anvĂ€nds "nanites" som hjĂ€lpmedel i bland annat operationer.

År 2020 publicerades en artikel i Proceedings of the National Academy of Sciences, dĂ€r forskare frĂ„n University of Vermont för första gĂ„ngen beskrev det lilla underverket och hur de gick tillvĂ€ga för att skapa det.

Ett datorprogram simulerade 100 olika konfigurationer av roboten, som bestÄr av nÄgra hundra hud- och hjÀrtceller frÄn ett grodembryo. Forskarna valde sedan ut de konfigurationerna som gjorde bÀst ifrÄn sig och skapade dem av verkliga celler.  Avgörande var, förutom rörelseförmÄga, Àven andelen "passiv" vÀvnad i designerna, dÄ det ger utrymme för fler funktioner för robotarna lÀngre fram.

Resultatet blev en liten xenobot vars utseende professor Josh Bongard liknade vid "ett poppat pocorn". Roboten kunde röra sig framÄt och sjÀlvstÀndigt. Flera xenobots tillsammans rörde sig koordinerat. De kunde Àven hÄlla sig i rörelse i flera veckors tid, bara med den energi som finns lagrad i cellerna. Men vad som kanske var Àn mÀrkligare var att xenobotsen helade sig sjÀlva nÀr de blev skurna pÄ mitten, och de kunde till och med plocka upp saker.

I Är slÀppte forskarna en ny artikel dÀr de beskrev hur de uppdaterat xenoboten och nu kan de skapas enbart med hjÀlp av hudceller och de visar upp gruppbeteenden. De kan exempelvis arrangera objekt tillsammans och sortera dem i "högar". De visade ocksÄ upp en sorts minne. NÀr de utsattes för ett visst ljus Àndrade de fÀrg och behöll den nya fÀrgen. PÄ det viset skulle de kunna anvÀndas för att undersöka en miljö och rapportera om vad de sett.

Vi frÄgade en av forskarna bakom studien, Michael Levin, om vilken roll xenoboten kommer att spela i framtidens medicin.

– PĂ„ kort sikt kan xenobots per se vara anvĂ€ndbara levande maskiner. I kroppen kan de stĂ€da upp i artritiska leder, leverera regenerativ medicin, kĂ€nna av trubbel i magen och tarmar, hela sĂ„r, jaga cancerceller, ta bort plack och sĂ„ vidare, skriver han i ett mejl.

Han sÀger vidare att de ocksÄ skulle kunna anvÀndas för att skulptera vÀvnad vid organtransplantation, rensa upp gifter i vatten, kÀnna av om det finns giftiga kemikalier i en viss miljö och mycket annat.

Men Àn Àr det en bit kvar tills xenoboten kan anvÀndas inom medicinvetenskapen. Enligt Michael Levin skulle de krÀvas att de gÄr att skapa dem av mÀnskliga celler och det forskarna mÄste lista ut Àr hur de ska programmera dem för att lösa nyttiga uppgifter.

Josh Bongard, som ocksÄ jobbat med framtagande av xenoboten, ser Àven ett annat spÀnnande anvÀndningsomrÄde:

– Den mest spĂ€nnande applikationen Ă€r att anvĂ€nda xenobots som nya vetenskapliga instrument, som mikroskĂ„p eller cyclotroner: det Ă€r troligt att xenobots kommer hjĂ€lpa oss att förstĂ„ biologi pĂ„ sĂ€tt som Ă€r svĂ„rt för organismer som Ă€r naturligt utvecklade.

Bild: FrÄn University of Vermont.


Se Michael Levins TED-talk "The electrical blueprints that orchestrate life".


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.