Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 SkrĂ€ddarsydda behandlingar - nĂ€sta steg i kampen mot MS

🔬 SkrĂ€ddarsydda behandlingar - nĂ€sta steg i kampen mot MS

Forskare har hittat ett sÀtt att reglera immunsystemet som skulle kunna ge oss bÀttre behandlingar mot MS i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

MS Àr en kronisk inflammatorisk sjukdom dÀr immunförsvaret angriper det centrala nervsystemet. Den som fÄr MS kan drabbas av kÀnselrubbningar, svÄrigheter att gÄ och hÄlla balansen och besvÀr med synen.

Det finns inget botemedel mot MS idag och de behandlingar som bromsar sjukdomen och lindrar symtomen har sina problem.

– Befintliga behandlingar av MS slĂ„r mycket brett mot immunsystemet med risk för komplikationer pĂ„ sikt, till exempel infektioner. Att styra en framtida behandling mer precist mot just de immunceller som driver sjukdomen kan dĂ€rför innebĂ€ra en mer effektiv behandling med fĂ€rre biverkningar, sĂ€ger Mattias Bronge, forskare vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Att hitta en sÄdan mer effektiv behandling Àr precis vad Mattias Bronge och andra forskare vid Karolinska Institutet arbetar med och de har gjort stora framsteg. Forskarna har identifierat fyra nya sÄ kallade autoantigener som kan fÄ betydelse för bÄde diagnostik och behandling.

T-cellerna i kroppens immunförsvar reagerar pÄ autoantigener och det Àr nÀr den reaktionen inte fungerar som den ska som vi kan fÄ MS. Forskarnas upptÀckt bygger pÄ en ny möjlighet att kontrollera den reaktionen.

– VĂ„r metod gör det möjligt att presentera de aktuella autoantigenerna pĂ„ ett sĂ€tt som gör att T-cellerna som reagerar mot dem kan identifieras för att dĂ€refter kunna stĂ€ngas av, sĂ€ger Hans Grönlund, docent vid Karolinska Institutet och en annan av forskarna bakom studien.

En utmaning Àr att varje patient kan reagera mot olika autoantigener. För att fÄ en fram en effektiv behandling krÀvs det dÀrför att behandlingen anpassas till varje individ.

Genom att identifiera en patients individuella autoantigenprofil kan en behandling anpassas för just den individen. De flesta autoimmuna sjukdomar drivs av T-celler och kan vi hitta ett sÀtt att tysta dem vid en sjukdom som MS sÄ kan det bereda vÀgen för att pÄ ett mer precist sÀtt behandla Àven andra autoimmuna sjukdomar, sÀger Hans Grönlund.

Forskarna ska nu gÄ vidare med en klinisk fas 2-studie som förhoppningsvis ska leda till nya behandlingsmöjligheter för MS i framtiden.

LÀs hela studien hÀr.

🔬 Ny metod ger bĂ€ttre precision vid immunterapi
Forskare har utvecklat en bÀttre metod att hitta cancerceller sÄ att kroppens eget immunförsvar kan bekÀmpa cellerna.
🧬 42 nya gener risk för Alzheimer - ökar möjlighet att behandla
Mer Àn dubbelt sÄ mÄnga gener som vi tidigare trott pÄverkar risken för att en person ska drabbas av Alzheimers sjukdom.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.