Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Ny metod ger bĂ€ttre precision vid immunterapi

🔬 Ny metod ger bĂ€ttre precision vid immunterapi

Forskare har utvecklat en bÀttre metod att hitta cancerceller sÄ att kroppens eget immunförsvar kan bekÀmpa cellerna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Immunterapi Àr ett sÀtt att anvÀnda kroppens eget immunförsvar för att angripa cancerceller. Metoden har en enorm potential, men det finns fortfarande stora utmaningar. En sÄdan Àr hur vi ska identifiera proteiner pÄ cancercellers yta som mÄl för immunterapier. HÀr har nu ett forskarlag frÄn Lunds universitet gjort framsteg.

Immunterapi som anvÀnder CAR-T-celler och antikroppar riktar sig mot specifika mÄlproteiner som uttrycks pÄ ytan av tumörceller, sÄ kallade tumörytantigener.

– Den stora utmaningen Ă€r att uppsĂ€ttningen av tumörytantigener skiljer sig Ă„t mellan patienter samt mellan modertumörer och metastaser. Det finns sĂ„ledes ett stort behov av nya strategier som med hög precision kan identifiera tillgĂ€ngliga, behandlingsbara tumörytantigen pĂ„ individnivĂ„. Vi har arbetat i mĂ„nga Ă„r för att etablera nya metoder som ger kunskaper om ytantigener pĂ„ cancercellers yta som mĂ„l för immunterapier, sĂ€ger Mattias Belting, professor vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna har utvecklat en metod de kallar Tumor Surfaceome Mapping, TS-MAP. Med den blir det möjligt att direkt analysera alla tillgÀngliga tumörytantigener i tumörvÀvnad frÄn patienter. En stor fördel med metoden Àr att den ger en heltÀckande bild av ytantigen som dels exponeras pÄ cancercellers yta, men ocksÄ information om de specifika ytantigen som har en hög kapacitet att ta sig in i cancerceller och döda cellerna inifrÄn.

– Detta Ă€r viktigt, eftersom nĂ€sta generations antikroppsbaserade lĂ€kemedel inom onkologin bygger pĂ„ kombinationen av en mĂ„lsökande antikropp, som kĂ€nner igen tumörytantigenet, och ett cellgift eller en radionuklid som kopplats till antikroppen. Dessa sĂ„ kallade antikropps-drogkonjugat tas specifikt upp av och dödar cancerceller inifrĂ„n medan friska celler som saknar tumörytantigenet skonas, sĂ€ger Mattias Belting.

Det hÀr kan ocksÄ göra att vi kommer att Àndra vÄr syn pÄ hur vi tar fram cancerbehandlingar i framtiden.

– Precisionsmedicin inom immunterapi för behandling av cancer Ă€r lovande, men ocksĂ„ mycket utmanande. Förutom variationen av tumörantigenuttrycket mellan och inom tumörer, har vi Ă€nnu ofullstĂ€ndig kunskap om samspelet mellan cancerceller och immunceller i tumörmikromiljön. Vi talar idag om att varje enskild patient ska matchas till ett lĂ€kemedel. Kanske Ă€r det tvĂ€rtom, att vi ska designa ett specifikt lĂ€kemedel som ska matchas till den enskilda patienten, hur omöjligt det Ă€n lĂ„ter, sĂ€ger Mattias Belting.

LÀs hela studien hÀr.

🔬 Immunterapi kan hjĂ€lpa mot bĂ„de cancer och ALS
Nya metoder kan göra immunterapi Ànnu effektivare och ge möjlighet att anvÀnda terapin inom nya omrÄden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.