Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Immunterapi kan hjĂ€lpa mot bĂ„de cancer och ALS

🔬 Immunterapi kan hjĂ€lpa mot bĂ„de cancer och ALS

Nya metoder kan göra immunterapi Ànnu effektivare och ge möjlighet att anvÀnda terapin inom nya omrÄden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Immunterapi, dÀr kroppens eget immunförsvar anvÀnds för att bekÀmpa skadliga celler, har lett till stora framsteg inom vÄrden. De kanske frÀmsta exemplen finns inom cancervÄrden, men det finns andra sjukdomar dÀr immunterapi ocksÄ kan vara till stor hjÀlp.

Bland de senaste framgÄngarna med immunterapi hittar vi bÄde en ny metod för att behandla cancer och en möjlighet att hitta en behandling för ALS.

Om vi börjar med cancer sÄ Àr det en forskargrupp frÄn Karolinska institutet som utvecklat en ny typ av immunterapi. Det intressanta med den nya metoden Àr att den kan fungera i fall dÀr befintlig immunterapi inte fungerar.

En sak som cancercellerna kan göra Àr att pÄverka en celltyp som heter makrofager och som Àr viktig för immunförsvaret. Makrofagerna rekryterar en annan typ av celler som heter T-celler till omrÄdet dÀr det finns cancerceller. T-cellerna attackerar dÄ cancercellerna och slÄr ut dem.

Problemet har varit att vissa cancertumörer kan stÀnga av immunförsvaret och dÄ fungerar förstÄs inte immunterapi. Det har nu forskarna hittat en möjlig lösning pÄ.

– I vĂ„r studie har vi utvecklat en ny typ av immunterapi dĂ€r specifika antikroppar istĂ€llet aktiverar makrofagerna för att stödja immunsystemet att ta död pĂ„ cancercellerna, sĂ€ger Mikael Karlsson, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, och en av forskarna bakom studien.

Forskarna anvÀnder ocksÄ en annan del av immunförsvaret, de sÄ kallade NK-cellerna.

– Det visar sig dessutom att nĂ€r NK-cellerna aktiveras av makrofager kan deras cancerbekĂ€mpande förmĂ„ga bli vĂ€ldigt effektiv. Vi kan se Ă€ven hĂ€r att dessa specifika antikroppar triggar de humana makrofagerna, som i sin tur aktiverar NK-cellerna att döda cancercellerna, sĂ€ger Mikael Karlsson.

Immunterapi mot ALS

Men det Àr alltsÄ inte bara i cancervÄrd som immunterapi kan ge nya möjligheter. En forskargrupp frÄn UmeÄ universitet har undersökt hur immunterapi kan anvÀndas för att behandla den neurologiska sjukdomen ALS.

NÀr en person fÄr ALS sÄ börjar proteiner att veckas pÄ fel sÀtt, vilket i förlÀngningen leder till att de motoriska nervcellerna som styr kroppens viljestyrda muskler förtvinar. Forskarna har nu upptÀckt en antikropp som kan pÄverka den utvecklingen.

– Vi kunde se att en specifik antikropp bromsade spridning av felveckade proteinklumpar och utveckling av ALS i möss. Det talar för att immunterapi kan vara en möjlig vĂ€g för att bromsa sjukdomen vid vissa typer av ALS, sĂ€ger Ulrika Nordström, en av forskarna bakom studien.

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r forskningen i ett tidigt skede, men det Ă€r en lovande början.

– VĂ€gen fram till ett eventuellt lĂ€kemedel och bromsande behandling Ă€r lĂ„ng och Ă€n sĂ„ lĂ€nge gĂ€ller detta bara vissa typer av Ă€rftlig ALS. Olika typer av ALS kommer att behöva olika behandlingsstrategier. Men immunterapi med specifika antikroppar som riktar sig speciellt mot ihopklumpat protein Ă€r sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt lovande och nĂ„got vi ska forska vidare kring, sĂ€ger Ulrika Nordström.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.