Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 42 nya gener risk för Alzheimer - ökar möjlighet att behandla

🧬 42 nya gener risk för Alzheimer - ökar möjlighet att behandla

Mer än dubbelt så många gener som vi tidigare trott påverkar risken för att en person ska drabbas av Alzheimers sjukdom.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

I den största Alzheimers-studie som någonsin genomförts identifierade en internationell forskargrupp 75 gener som kan påverka om en person får Alzheimers eller inte. I studien jämförde forskarna genomet hos 100 000 Alzheimers-patienter med genomet hos 600 000 personer som inte hade sjukdomen.

Ett av resultaten av studien var att forskarna identifierade 42 gener som inte tidigare kopplats till Alzheimers.

– Den här studien mer än fördubblar antalet gener vi nu vet påverkar risken för att få Alzheimers. Det ger nya intressanta mål för behandlingar och ökar våra möjligheter att utveckla algoritmer för att förutspå vem som riskerar att få Alzheimers senare i livet, säger Rebecca Sims, forskare vid Cardiff University i Storbritannien och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Att identifiera de gener som påverkar risken för att utveckla Alzheimers är viktigt då generna spelar en väldigt stor roll.

– Livsstilsval som rökning, motion och diet påverkar utvecklingen av Alzheimers och här kan alla göra val som minskar risken för att utveckla Alzheimers. Men 60–80 procent av risken kan vi hänföra till våra gener, säger professor Julie Williams vid Cardiff University och en annan av forskarna bakom studien.

Studien visar också att ett protein, TNF-alpha, som spelar en viktig roll vid inflammationer också påverkar risken för att få Alzheimers. Dessutom kan ett fel i immuncellerna öka risken för Alzheimers.

– Resultatet förstärker vår kunskap om att Alzheimers är en extremt komplicerad sjukdom där många biologiska processer och celltyper är involverade. Vi avslöjar fler och fler av dessa processer varje år och de här resultaten ger oss stora möjligheter att utveckla effektiva terapier, säger Julie Williams.

Läs hela studien här.

🧠 Hopp om effektivare behandling av Alzheimers
Nya antikroppar ska kunna slå ut fler av de ”protein-klumpar” som skadar hjärncellerna hos de som har Alzheimers sjukdom.
🧠 Ny upptäckt leder till behandling av demens hos möss
Forskare har upptäckt en biokemisk mekanism kopplad till långtidsminne. Genom att behandla nedsättningar i mekanismen kunde de återställa minnesfunktionen hos möss med Alzheimers.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.