Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Hopp om effektivare behandling av Alzheimers

🧠 Hopp om effektivare behandling av Alzheimers

Nya antikroppar ska kunna slĂ„ ut fler av de ”protein-klumpar” som skadar hjĂ€rncellerna hos de som har Alzheimers sjukdom.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En forskargrupp vid Uppsala universitet har utvecklat en metod som i framtiden kan ge oss bÀttre möjligheter att behandla Alzheimers sjukdom. De behandlingar som finns idag ger bara marginella effekter, men Uppsalaforskarnas metod fungerar pÄ ett lite annorlunda sÀtt.

NÀr nÄgon fÄr Alzheimers sjukdom börjar proteinet beta-amyloid att klumpa ihop sig, sÄ kallad aggregering. Klumparna, aggregaten, Àr giftiga för hjÀrnan och skadar hjÀrncellerna.

Dagens behandlingsmetoder bygger pÄ att anvÀnda antikroppar som binder till stora klumpar och slÄr ut dem. Problemet Àr att smÄ klumpar kan vara lika, eller rent av mer, farliga och de rÄr dagens metoder inte pÄ. Forskarna har nu utvecklat antikroppar som kan binda Àven till de smÄ klumparna och oskadliggöra dem.

Behandlingen utnyttjar att antikropparna anvĂ€nder nĂ„got som heter aviditetseffekten, Ă„terbindning, för att binda sig till klumparna. I korthet kan vi sĂ€ga att antikropparna anvĂ€nder ”armar” för att fĂ„nga in klumparna. Ju kortare armar desto mindre klumpar kan antikropparna ta hand om. Forskarna har lyckats utveckla antikroppar som bĂ„de har kortare armar Ă€n dagens metoder och som dessutom lyckas fĂ„ en starkare bindning till klumparna.

– Tack vare aviditetseffekten har det nya antikroppsformatet en minst 40 gĂ„nger starkare bindning till klumparna. Den nya typen av antikropp kan ocksĂ„ binda till smĂ„ aggregat med aviditet vilket vi tidigare inte har sett nĂ„gon annan antikropp göra och det Ă€r fantastiskt, sĂ€ger Greta Hultqvist forskare i proteinlĂ€kemedelsdesign pĂ„ Uppsala universitet som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Än sĂ„ lĂ€nge har metoden bara testats pĂ„ cellkultursodlingar. Men resultaten var sĂ„ goda att forskarna tror att metoden kan utvecklas till en effektiv behandling och dĂ„ kanske för mer Ă€n bara Alzheimers.

– Fokus i den hĂ€r studien var att binda beta-amyloid-aggregat i Alzheimers sjukdom, men antikroppsdesign Ă€r generell och vi tror att den kommer att funka pĂ„ alla sjukdomar med aggregat. I ett lĂ„ngt perspektiv hoppas vi att det nya antikroppsformatet kan bidra till bĂ€ttre behandlingsmetoder Ă€ven för andra liknade sjukdomar som Parkinsons sjukdom, sĂ€ger Fadi Rofo, doktorand och studiens förstaförfattare.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Gerd Altmann


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.