Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📳 Problem med ilska kan hanteras med internetbehandling

📳 Problem med ilska kan hanteras med internetbehandling

En mÄnads internetbehandling kan hjÀlpa mÀnniskor med ilskeproblem att hantera sin ilska bÀttre.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den som blir oerhört arg och inte kan hantera sin ilska kan orsaka stora problem bÄde för sig sjÀlv och för sin omgivning. Nu visar en ny studie att en internetbehandling kan vara till stor hjÀlp.

”VĂ„ra resultat tyder pĂ„ att en mycket kort behandling pĂ„ endast fyra veckor som administreras över internet med minimalt terapeutstöd Ă€r effektiv i att minska problem med ilska”, sĂ€ger Johan Bjureberg, bitrĂ€dande lektor pĂ„ Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet och ansvarig forskare för studien.

Forskarna undersökte ocksÄ hur olika typer av behandlingar fungerade. Det som fungerade allra bÀst var en kombination av kÀnslomÀssig nÀrvaro och kognitiv omtolkning.

KÀnslomÀssig nÀrvaro innebÀr att deltagarna fÄr trÀna förmÄgan att lÀgga mÀrke till och acceptera sina kÀnslor och tankar utan att döma eller agera pÄ dem. Vid kognitiv omtolkning trÀnar de i stÀllet upp förmÄgan att ompröva tankar och situationer och hitta alternativa tankar som inte triggar jobbiga kÀnslor.

BÄda metoderna fungerar bra som internetbehandlingar och det kan finnas fördelar med att fÄ behandling över nÀtet.

”MĂ„nga personer som har problem med ilska skĂ€ms och vi tror att internetformatet passar denna grupp extra bra eftersom de inte behöver vĂ€nta i ett mottagningsrum eller sitta öga mot öga med en terapeut och prata om sin ilska”, sĂ€ger Johan Bjureberg.

Forskarna hoppas nu att uppföljningsstudier ska stödja resultaten och att internetbehandlingar i framtiden ska bli ett vanligt inslag i behandlingen av ilska.

LÀs hela studien hÀr.

🧠 Terapi via internet fungerar lika bra som traditionell terapi
Den som lider av lindrig eller medelsvÄr depression kan fÄ lika bra hjÀlp över nÀtet som via personliga möten med en terapeut.
🗣 Terapi över nĂ€tet Ă€r snabbare och lika effektiv som personligt möte
Att ge terapi över nÀtet fungerar ungefÀr lika bra som mötet öga mot öga och ger terapeuten möjlighet att behandla fler patienter.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.