Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📳 Problem med ilska kan hanteras med internetbehandling

📳 Problem med ilska kan hanteras med internetbehandling

En månads internetbehandling kan hjälpa människor med ilskeproblem att hantera sin ilska bättre.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den som blir oerhört arg och inte kan hantera sin ilska kan orsaka stora problem både för sig själv och för sin omgivning. Nu visar en ny studie att en internetbehandling kan vara till stor hjälp.

”Våra resultat tyder på att en mycket kort behandling på endast fyra veckor som administreras över internet med minimalt terapeutstöd är effektiv i att minska problem med ilska”, säger Johan Bjureberg, biträdande lektor på Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet och ansvarig forskare för studien.

Forskarna undersökte också hur olika typer av behandlingar fungerade. Det som fungerade allra bäst var en kombination av känslomässig närvaro och kognitiv omtolkning.

Känslomässig närvaro innebär att deltagarna får träna förmågan att lägga märke till och acceptera sina känslor och tankar utan att döma eller agera på dem. Vid kognitiv omtolkning tränar de i stället upp förmågan att ompröva tankar och situationer och hitta alternativa tankar som inte triggar jobbiga känslor.

Båda metoderna fungerar bra som internetbehandlingar och det kan finnas fördelar med att få behandling över nätet.

”Många personer som har problem med ilska skäms och vi tror att internetformatet passar denna grupp extra bra eftersom de inte behöver vänta i ett mottagningsrum eller sitta öga mot öga med en terapeut och prata om sin ilska”, säger Johan Bjureberg.

Forskarna hoppas nu att uppföljningsstudier ska stödja resultaten och att internetbehandlingar i framtiden ska bli ett vanligt inslag i behandlingen av ilska.

Läs hela studien här.

🧠 Terapi via internet fungerar lika bra som traditionell terapi
Den som lider av lindrig eller medelsvår depression kan få lika bra hjälp över nätet som via personliga möten med en terapeut.
🗣 Terapi över nätet är snabbare och lika effektiv som personligt möte
Att ge terapi över nätet fungerar ungefär lika bra som mötet öga mot öga och ger terapeuten möjlighet att behandla fler patienter.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.