Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Terapi via internet fungerar lika bra som traditionell terapi

🧠 Terapi via internet fungerar lika bra som traditionell terapi

Den som lider av lindrig eller medelsvår depression kan få lika bra hjälp över nätet som via personliga möten med en terapeut.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är i många fall en effektiv metod att behandla bland annat depression. Under senare år och speciellt under pandemin har många fått KBT-behandling över nätet. En stor internationell metastudie där 76 andra studier analyserats visar nu att KBT över nätet fungerar lika bra som traditionell KBT.

I studien tittade forskarna på vilka delar av behandlingen som ger mest hjälp vid depression, vilka delar som är mindre effektiva och vilka som potentiellt kan skada patienter vid nätbaserad KBT. Den viktigaste faktorn var hur djup depressionen var när behandlingen inleddes. Resultaten blev bättre vid mild depression än vid en svår sådan.

En fördel med KBT över nätet är att behandlarna kan behandla fler patienter under en vecka, vilket en tidigare studie från Karolinska Institutet visade. Det blir också enklare för en del patienter att ha kontakt över nätet i stället för att behöva resa långa sträckor för varje möte.

– Vid lindrig eller medelsvår depression är effekten av internet-KBT lika god som vid sedvanlig KBT. För många är det ett fantastiskt sätt att kunna ta till sig terapi, utan att behöva resa till terapeuten. Vi såg också att det var speciellt bra för äldre, vilket inte var helt väntat, säger Cecilia Björkelund, professor i allmänmedicin Göteborgs universitet och en av författarna till studien, i ett pressmeddelande.

För att behandlingen ska ge bra resultat behöver behandlaren stå i kontinuerlig kontakt med patienten. Behandlingen pågår normalt i tiotals veckor och under den tiden behöver behandlaren hela tiden övervaka att patientens tillstånd förbättras och inte går åt fel håll.

KBT över nätet kan alltså vara precis lika effektiv som personliga möten om behandlingen utförs på rätt sätt. Forskarna hoppas nu att resultaten från deras studie ska kunna ligga som grund till rekommendationer för internetbaserad KBT.

– Ska man använda internet-KBT inom hälso- och sjukvård så måste programmen vara lika väl reglerade som läkemedel, men så är det inte i dag. Med den här studien tar vi ett ordentligt kliv framåt. Dels kartlägger studien vad som är mest effektivt, dels ger den kunskaper om hur vi kan designa och anpassa ett programs sammansättning till patientens problem, säger Cecilia Björkelund.

Bild: Pixabay/Gerd Altmann


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.