Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Terapi via internet fungerar lika bra som traditionell terapi

🧠 Terapi via internet fungerar lika bra som traditionell terapi

Den som lider av lindrig eller medelsvÄr depression kan fÄ lika bra hjÀlp över nÀtet som via personliga möten med en terapeut.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kognitiv beteendeterapi, KBT, Àr i mÄnga fall en effektiv metod att behandla bland annat depression. Under senare Är och speciellt under pandemin har mÄnga fÄtt KBT-behandling över nÀtet. En stor internationell metastudie dÀr 76 andra studier analyserats visar nu att KBT över nÀtet fungerar lika bra som traditionell KBT.

I studien tittade forskarna pÄ vilka delar av behandlingen som ger mest hjÀlp vid depression, vilka delar som Àr mindre effektiva och vilka som potentiellt kan skada patienter vid nÀtbaserad KBT. Den viktigaste faktorn var hur djup depressionen var nÀr behandlingen inleddes. Resultaten blev bÀttre vid mild depression Àn vid en svÄr sÄdan.

En fördel med KBT över nÀtet Àr att behandlarna kan behandla fler patienter under en vecka, vilket en tidigare studie frÄn Karolinska Institutet visade. Det blir ocksÄ enklare för en del patienter att ha kontakt över nÀtet i stÀllet för att behöva resa lÄnga strÀckor för varje möte.

– Vid lindrig eller medelsvĂ„r depression Ă€r effekten av internet-KBT lika god som vid sedvanlig KBT. För mĂ„nga Ă€r det ett fantastiskt sĂ€tt att kunna ta till sig terapi, utan att behöva resa till terapeuten. Vi sĂ„g ocksĂ„ att det var speciellt bra för Ă€ldre, vilket inte var helt vĂ€ntat, sĂ€ger Cecilia Björkelund, professor i allmĂ€nmedicin Göteborgs universitet och en av författarna till studien, i ett pressmeddelande.

För att behandlingen ska ge bra resultat behöver behandlaren stÄ i kontinuerlig kontakt med patienten. Behandlingen pÄgÄr normalt i tiotals veckor och under den tiden behöver behandlaren hela tiden övervaka att patientens tillstÄnd förbÀttras och inte gÄr Ät fel hÄll.

KBT över nÀtet kan alltsÄ vara precis lika effektiv som personliga möten om behandlingen utförs pÄ rÀtt sÀtt. Forskarna hoppas nu att resultaten frÄn deras studie ska kunna ligga som grund till rekommendationer för internetbaserad KBT.

– Ska man anvĂ€nda internet-KBT inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rd sĂ„ mĂ„ste programmen vara lika vĂ€l reglerade som lĂ€kemedel, men sĂ„ Ă€r det inte i dag. Med den hĂ€r studien tar vi ett ordentligt kliv framĂ„t. Dels kartlĂ€gger studien vad som Ă€r mest effektivt, dels ger den kunskaper om hur vi kan designa och anpassa ett programs sammansĂ€ttning till patientens problem, sĂ€ger Cecilia Björkelund.

Bild: Pixabay/Gerd Altmann


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.