Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🗣 Terapi över nĂ€tet Ă€r snabbare och lika effektiv som personligt möte

🗣 Terapi över nĂ€tet Ă€r snabbare och lika effektiv som personligt möte

Att ge terapi över nÀtet fungerar ungefÀr lika bra som mötet öga mot öga och ger terapeuten möjlighet att behandla fler patienter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

KBT-terapi för hÀlsoÄngest (tidigare kallat hypokondri) över internet ger liknande resultat som fysiska möten visar en studie frÄn Karolinska Institutet. Den största skillnaden Àr att terapeuten bara behöver lÀgga 10 minuter per vecka pÄ att behandla en patient istÀllet för 45 minuter.

Terapeuterna kan dÀrmed behandla mÄnga fler patienter utan att vÄrdkvaliteten blir lidande.

"Studien Àr unik dÄ det Àr den första direkta jÀmförelsen som har gjorts av KBT öga mot öga och KBT via internet för hÀlsoÄngest. Resultaten visar att det med en behandling som helt och hÄllet förmedlas online gÄr att Ästadkomma de tuffa beteendeförÀndringar som krÀvs", sÀger Erik Hedman-Lagerlöf, professor i psykologi och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap pÄ Karolinska Institutet.

En annan fördel Àr att personer som har svÄrt att ta sig till en KBT-mottagning ÀndÄ kan fÄ en fullvÀrdig behandling. Det kan röra sig om mÀnniskor som bor lÄngt ifrÄn en terapeut eller som upplever ett socialt stigma av att söka hjÀlp.

I dessa tider Àr det förstÄs ocksÄ positivt att de som behöver terapi kan fÄ det Àven om de tillhör en riskgrupp för covid-19 och dÀrför ska begrÀnsa sina personliga möten.

”En stor fördel Ă€r att behandlaren kan hjĂ€lpa fler patienter pĂ„ samma tid, men ocksĂ„ att behandlingen kan ges oavsett var personen befinner sig geografiskt, exempelvis till personer i glesbygd. Att det gĂ„r att tillgodogöra sig information och kontakta en behandlare vid vilken tidpunkt som helst innebĂ€r ocksĂ„ att behandling kan komma dem till del som har svĂ„rt att ta ledigt frĂ„n arbetet”, sĂ€ger Erland Axelsson, psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap pĂ„ Karolinska Institutet.

KBT över nÀtet fungerar sÄ att patienten fÄr ta del av ett omfattande informationsmaterial via internet. Sedan har patienten kontakt med terapeuten via e-postliknande textmeddelanden. Patienten gör ocksÄ beteendeförÀndringar i sin vardag precis som i traditionell KBT-behandling.

Du kan lÀsa mer om studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.