Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🗣 Terapi över nätet är snabbare och lika effektiv som personligt möte

🗣 Terapi över nätet är snabbare och lika effektiv som personligt möte

Att ge terapi över nätet fungerar ungefär lika bra som mötet öga mot öga och ger terapeuten möjlighet att behandla fler patienter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

KBT-terapi för hälsoångest (tidigare kallat hypokondri) över internet ger liknande resultat som fysiska möten visar en studie från Karolinska Institutet. Den största skillnaden är att terapeuten bara behöver lägga 10 minuter per vecka på att behandla en patient istället för 45 minuter.

Terapeuterna kan därmed behandla många fler patienter utan att vårdkvaliteten blir lidande.

"Studien är unik då det är den första direkta jämförelsen som har gjorts av KBT öga mot öga och KBT via internet för hälsoångest. Resultaten visar att det med en behandling som helt och hållet förmedlas online går att åstadkomma de tuffa beteendeförändringar som krävs", säger Erik Hedman-Lagerlöf, professor i psykologi och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet.

En annan fördel är att personer som har svårt att ta sig till en KBT-mottagning ändå kan få en fullvärdig behandling. Det kan röra sig om människor som bor långt ifrån en terapeut eller som upplever ett socialt stigma av att söka hjälp.

I dessa tider är det förstås också positivt att de som behöver terapi kan få det även om de tillhör en riskgrupp för covid-19 och därför ska begränsa sina personliga möten.

”En stor fördel är att behandlaren kan hjälpa fler patienter på samma tid, men också att behandlingen kan ges oavsett var personen befinner sig geografiskt, exempelvis till personer i glesbygd. Att det går att tillgodogöra sig information och kontakta en behandlare vid vilken tidpunkt som helst innebär också att behandling kan komma dem till del som har svårt att ta ledigt från arbetet”, säger Erland Axelsson, psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet.

KBT över nätet fungerar så att patienten får ta del av ett omfattande informationsmaterial via internet. Sedan har patienten kontakt med terapeuten via e-postliknande textmeddelanden. Patienten gör också beteendeförändringar i sin vardag precis som i traditionell KBT-behandling.

Du kan läsa mer om studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.