Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Nytt smĂ€rtstillande utan opioiders biverkningar

💊 Nytt smĂ€rtstillande utan opioiders biverkningar

Nya substanser har smÀrtstillande effekt som liknar opioider, men saknar de negativa biverkningarna.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Nya substanser som aktiverar adrenalinreceptorer istĂ€llet för opioidreceptorer har liknande smĂ€rtstillande effekt, utan negativa biverkningarna som hypoventilation och beroendeframkallning, meddelar Friedrich-Alexander-UniversitĂ€t Erlangen-NĂŒrnberg (FAU).

Opioider anvĂ€nds frekvent inom vĂ„rden som smĂ€rtstillande, till följd av dess effektivitet. Men de kommer med en baksida, dĂ„ framför allt morfin som kan innebĂ€ra biverkningar sĂ„som illamĂ„ende, yrsel eller hypoventilation – och framför allt – ett starkt beroende.  För att fĂ„ bukt med de baksidor som finns med dagens smĂ€rtstillande lĂ€kemedel har forskare undersökt alternativa metoder.

Adrenalin istÀllet för opioider

Ett forskningslag vid FAU har tillsammans med  kollegor i China, Kanada och USA fokuserat pÄ en receptor som binder adrenalin. Det finns sedan tidigare smÀrtstillande medel som fungerar genom denna receptor, men dessa har en starkt lugnande effekt, vilket gör att anvÀndningen varit begrÀnsad till intensivvÄrd pÄ sjukhus, och inte varit ett alternativ för en bredare patientgrupp.

Forskningen har dÀrmed gÄtt ut pÄ att hitta en molekyl som kan aktivera denna receptor utan den lugnande effekten. Efter en gallringsprocess av molekyler som finns i en virtuell databas hittades tvÄ stycken molekyler med god bindningsförmÄga och som enbart aktiverade en selektiv mÀngd av cellulÀra signalvÀgar.

Efter ytterligare optimering lyckades forskarna syntetiskt framstÀlla en agonist som stimulerar hjÀrnan pÄ ett sÀtt som effektivt minskar upplevelsen av smÀrta i djurmodeller. Enligt Peter Gmeiner, en av forskarna bakom studien, kunde en rad tester bekrÀfta att det var just den pÄverkan de lyckats göra pÄ receptorerna som Àr orsaken till den smÀrtstillande effekten.

Stort framsteg

Separationen av smÀrtstillande egenskaper och lugnande Àr ett stort framsteg i utvecklingen av lÀkemedel fria frÄn opioider, sÀrskilt eftersom de nyidentifierade agonisterna Àr relativt enkla att framstÀlla och administrera oralt till patienter. Gmeiner pÄpekar dock att trots det kan ses som ett stort genombrott sÄ kommer det att ta tid innan ny medicin hamnar pÄ marknaden. Projektet Àr pÄ stadiet av grundlÀggande forskning, och det finns fler lager av studier som nya lÀkemedel behöver ta sig genom, till rÄga pÄ att ett signifikant mÀngd finansiering krÀvs.

Studien finns hÀr att lÀsa i sin helhet.

đŸ©ž Blodprov kan avslöja flera olika typer av cancer i kroppen
Ett blodprov kan ersÀtta flera separata tester och upptÀcker cancerformer som inte upptÀcks i de normala testerna.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.