Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Ny vaccinteknik kan ge bättre cancerbehandling och ökad överlevnad

💉 Ny vaccinteknik kan ge bättre cancerbehandling och ökad överlevnad

En ny metod att utveckla vaccin för att bekämpa cancer kan ge oss mycket effektivare behandlingar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny teknik för att designa och tillverka cancervacciner har presenterats av forskare vid Northwestern University i USA. Metoden visade sig vara betydligt mer träffsäker när det gäller att få fram effektiva vacciner mot olika cancertyper.

Tekniken är i grunden densamma som för traditionella vaccin. Den bygger på att ge immunceller antigener som kan döda cancerceller och adjuvansämnen som förstärker effekten. Att framställa virus med den metoden är dock lite av ett lotteri och forskarnas genombrott ligger i hur de nu kan optimera designen av nya vaccin.

”En utmaning med konventionella vaccin är att en immuncell kan plocka upp 50 antigener och en adjuvans eller en antigen och 50 adjuvanser. Men det finns en optimal balans för att maximera vaccinets effektivitet”, säger Michelle Teplensky, forskare vid Northwestern University och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

För att konstruera optimerade vaccin använder forskarna en plattform för att skapa skräddarsydda vaccin för sju olika cancerformer. Plattformen heter Spherical Nucleic Acids (SNA), som en av forskarna i gruppen uppfann redan 1996. Med hjälp av den kan forskarna nu välja exakt hur många antigener och adjuvans som ska levereras till cellerna.

”Om man jämför immuncellerna med soldater så lämnar traditionella vaccin en del av dem obeväpnade medan vår metod ser till att alla immunceller har kraftiga vapen för att bekämpa cancern”, säger Chad A. Mirkin, uppfinnare av SNA och en av forskarna bakom studien.

I försök visade det sig att forskarnas nya vaccin gjorde att tumörer växte fyra gånger långsammare än med traditionella vacciner. Forskarna hoppas att deras metod ska leda till utvecklingen av många nya och mer effektiva vacciner som kan bekämpa både olika cancerformer och infektionssjukdomar.

Läs hela studien här.

🧬 13-åring botad från ”obotlig” cancer
Genom att modifiera generna i friska T-celler fick läkare fram immunceller som kunde döda cancerceller som inga andra behandlingar ens kunde upptäcka.
💉 Kroppens ”flaskpost” kan ge bättre cancerbehandling
Nanopartiklar som kroppens celler använder för att kommunicera kan ge immunförsvaret bättre chans att bekämpa cancertumörer.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.