Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Ny vaccinteknik kan ge bĂ€ttre cancerbehandling och ökad överlevnad

💉 Ny vaccinteknik kan ge bĂ€ttre cancerbehandling och ökad överlevnad

En ny metod att utveckla vaccin för att bekÀmpa cancer kan ge oss mycket effektivare behandlingar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny teknik för att designa och tillverka cancervacciner har presenterats av forskare vid Northwestern University i USA. Metoden visade sig vara betydligt mer trÀffsÀker nÀr det gÀller att fÄ fram effektiva vacciner mot olika cancertyper.

Tekniken Àr i grunden densamma som för traditionella vaccin. Den bygger pÄ att ge immunceller antigener som kan döda cancerceller och adjuvansÀmnen som förstÀrker effekten. Att framstÀlla virus med den metoden Àr dock lite av ett lotteri och forskarnas genombrott ligger i hur de nu kan optimera designen av nya vaccin.

”En utmaning med konventionella vaccin Ă€r att en immuncell kan plocka upp 50 antigener och en adjuvans eller en antigen och 50 adjuvanser. Men det finns en optimal balans för att maximera vaccinets effektivitet”, sĂ€ger Michelle Teplensky, forskare vid Northwestern University och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

För att konstruera optimerade vaccin anvÀnder forskarna en plattform för att skapa skrÀddarsydda vaccin för sju olika cancerformer. Plattformen heter Spherical Nucleic Acids (SNA), som en av forskarna i gruppen uppfann redan 1996. Med hjÀlp av den kan forskarna nu vÀlja exakt hur mÄnga antigener och adjuvans som ska levereras till cellerna.

”Om man jĂ€mför immuncellerna med soldater sĂ„ lĂ€mnar traditionella vaccin en del av dem obevĂ€pnade medan vĂ„r metod ser till att alla immunceller har kraftiga vapen för att bekĂ€mpa cancern”, sĂ€ger Chad A. Mirkin, uppfinnare av SNA och en av forskarna bakom studien.

I försök visade det sig att forskarnas nya vaccin gjorde att tumörer vÀxte fyra gÄnger lÄngsammare Àn med traditionella vacciner. Forskarna hoppas att deras metod ska leda till utvecklingen av mÄnga nya och mer effektiva vacciner som kan bekÀmpa bÄde olika cancerformer och infektionssjukdomar.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 13-Ă„ring botad frĂ„n ”obotlig” cancer
Genom att modifiera generna i friska T-celler fick lÀkare fram immunceller som kunde döda cancerceller som inga andra behandlingar ens kunde upptÀcka.
💉 Kroppens ”flaskpost” kan ge bĂ€ttre cancerbehandling
Nanopartiklar som kroppens celler anvÀnder för att kommunicera kan ge immunförsvaret bÀttre chans att bekÀmpa cancertumörer.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.