Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 13-Ă„ring botad frĂ„n ”obotlig” cancer

🧬 13-Ă„ring botad frĂ„n ”obotlig” cancer

Genom att modifiera generna i friska T-celler fick lÀkare fram immunceller som kunde döda cancerceller som inga andra behandlingar ens kunde upptÀcka.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2021 fick tolvÄriga Alyssa frÄn Leicester i Storbritannien diagnosen T-cellslymfom och alla behandlingar misslyckades.

Men lÀkarna pÄ Great Ormond Street Hospital testade, för första gÄngen nÄgonsin, att genetiskt modifiera friska T-celler sÄ att de kunde döda just de cancerceller Alyssa hade i blodet.

Efter bara 28 dagar hade cancern gÄtt tillbaka och idag Àr den nu 13-Äriga Alyssa helt fri frÄn cancer och lÀkarna har goda förhoppningar om att den inte ska komma tillbaka.

”Det hĂ€r Ă€r ett anmĂ€rkningsvĂ€rt resultat Ă€ven om det fortfarande Ă€r ett preliminĂ€rt resultat som behöver kontrolleras och verifieras under de nĂ€rmaste mĂ„naderna”, sĂ€ger Robert Chiesa, lĂ€kare vid Great Ormond Street Hospital, i ett pressmeddelande.

Det lÀkarna gjorde var att de tog friska T-celler frÄn en donator. De anvÀnde sedan genmodifiering för att plocka bort en markör sÄ att dessa celler inte skulle angripas av Alyssas immunförsvar. Sedan tog de ocksÄ bort en markör som gjorde att cancercellerna var osynliga för alla cancerbehandlingar. Slutligen lade forskarna till ett sÀtt för de modifierade T-cellerna att kÀnna igen och döda cancercellerna i Alyssas blod.

Bild: Great Ormond Street Hospital


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.