Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 13-åring botad från ”obotlig” cancer

🧬 13-åring botad från ”obotlig” cancer

Genom att modifiera generna i friska T-celler fick läkare fram immunceller som kunde döda cancerceller som inga andra behandlingar ens kunde upptäcka.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2021 fick tolvåriga Alyssa från Leicester i Storbritannien diagnosen T-cellslymfom och alla behandlingar misslyckades.

Men läkarna på Great Ormond Street Hospital testade, för första gången någonsin, att genetiskt modifiera friska T-celler så att de kunde döda just de cancerceller Alyssa hade i blodet.

Efter bara 28 dagar hade cancern gått tillbaka och idag är den nu 13-åriga Alyssa helt fri från cancer och läkarna har goda förhoppningar om att den inte ska komma tillbaka.

”Det här är ett anmärkningsvärt resultat även om det fortfarande är ett preliminärt resultat som behöver kontrolleras och verifieras under de närmaste månaderna”, säger Robert Chiesa, läkare vid Great Ormond Street Hospital, i ett pressmeddelande.

Det läkarna gjorde var att de tog friska T-celler från en donator. De använde sedan genmodifiering för att plocka bort en markör så att dessa celler inte skulle angripas av Alyssas immunförsvar. Sedan tog de också bort en markör som gjorde att cancercellerna var osynliga för alla cancerbehandlingar. Slutligen lade forskarna till ett sätt för de modifierade T-cellerna att känna igen och döda cancercellerna i Alyssas blod.

Bild: Great Ormond Street Hospital


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.