Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Ny metod ger snabbare upptĂ€ckt av cancer

🧬 Ny metod ger snabbare upptĂ€ckt av cancer

Genom att studera generna i till synes frisk vÀvnad gÄr det att upptÀcka cancer tidigare och sÀtta in rÀtt behandling snabbare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett internationellt forskarlag har utvecklat en metod att upptÀcka cancertumörer tidigare Àn med dagens metoder. Metoden gÄr ut pÄ att gÄ igenom vÀvnad som verkar frisk och leta efter den genetiska kod som tumörer har.

Tekniken kallas spatial transkriptomik och den ger klara fördelar jÀmfört med dagens metod som gÄr ut pÄ att studera vÀvnad i ett mikroskop, sÄ kallad histologi. Spatial transkriptomik ger betydligt mer omfattande information Àn histologi.

– Histologi Ă€r som att stĂ„ under en lyktstolpe och titta pĂ„ vĂ€vnad, enbart med fokus pĂ„ tumören och inte de omgivande vĂ€vnadsdelarna och omstĂ€ndigheterna, sĂ€ger Joakim Lundeberg, professor i molekylĂ€rbiologi pĂ„ KTH och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Att det gick att upptÀcka cancer i celler som sÄg helt friska ut nÀr de undersöktes i ett mikroskop förvÄnade forskarna.

– UpptĂ€ckten Ă€r en stor överraskning. Den kan inte göras i en vanlig rutinundersökning i mikroskop. Vi kan se saker utanför tumörer, och det som Ă€r sĂ„ spĂ€nnande Ă€r att vi fĂ„r en förstĂ„else för utveckling frĂ„n frisk vĂ€vnad till att tumörer etablerar sig. Det Ă€r faktiskt möjligt att vi nu kan identifiera de allra första hĂ€ndelserna i cancerutvecklingen. FörestĂ€ll dig sedan att vi kan definiera nya biomarkörer som kan anvĂ€ndas vid screening redan innan tumörer formats, sĂ€ger Joakim Lundeberg.

En nackdel med metoden Àr att den Àr dyrare Àn histologi. Forskarna bakom den nya metoden hoppas emellertid att kostnaden ska gÄ ner i takt med att allt fler anvÀnder metoden, vilket skulle fÄ ner kostnaden för utrustningen. För fördelarna med metoden Àr uppenbar menar forskarna.

– Forskningframstegen har stor pĂ„verkar pĂ„ möjligheten att stĂ€lla diagnoser, och potentiellt ocksĂ„ för beslutsfattandet runt vilka delar av en cancer som behöver behandlas, sĂ€ger Alastair Lamb, forskare vid Oxford University och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

💊 Ny molekyl kan bota svĂ„rbehandlad cancer
En ny molekyl kan behandla typer av cancer som tidigare varit obotbara, genom att utnyttja svagheter i cancerceller som tidigare missats.
đŸ§« Ny metod kan visa om prostatacancer behöver behandlas eller inte
Ett protein kan tidigt visa om en person har prostatacancer och om det rör sig om en ofarlig tumör eller om behandling mÄste sÀttas in direkt.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.