Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Nanopartiklar kan slĂ„ ut resistenta bakterier

🔬 Nanopartiklar kan slĂ„ ut resistenta bakterier

Genom att blanda vattenlöslig och icke-vattenlöslig antibiotika har forskare skapat en ny möjlighet att bekÀmpa multiresistenta bakterier.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

WHO listar resistenta bakterier som ett av de tio största hÀlsohoten mot mÀnskligheten. Ett stort problem Àr att det finns fÄ nya antibakteriella medel pÄ gÄng, men forskare pÄ KTH har nu presenterat en innovativ lösning.

Det innovativa bestÄr i att forskarna lyckats kombinera vattenlöslig och icke-vattenlöslig antibiotika i en hydrogel. NÄgot som ingen tidigare lyckats med och som bakterierna inte har utvecklat nÄgot försvar emot.

För att skapa hydrogelen anvÀnde forskarna dendritiska nanopartiklar. Det Àr en sorts partiklar som forskarna pÄ KTH tog fram för nÄgra Är sedan och som de dÄ anvÀnde för att kapsla in lÀkemedel mot cancer.

– Detta lyckades genom att cancermedicinen genom dendrimererna maskerades som mat för cancercellerna, som i sin tur Ă„t ihjĂ€l sig. Det blev som en form av osynlig lĂ€kemedelsmissil, sĂ€ger Michael Malkoch, professor i fiber- och polymerteknologi pĂ„ KTH och ledare för forskningsgruppen.

Nu har forskarna tagit samma sorts partiklar, men istÀllet fyllt dem med flera typer av antibiotika för att behandla infektioner i huden.

– Vi har lyckats skapa ett hydrogel-system dĂ€r vi kan bestĂ€mma enskilda funktioner med hög precision, frĂ„n molekylĂ€r nivĂ„ hela vĂ€gen upp till fĂ€rdigt material. Även om forskningsresultatet Ă€r preliminĂ€rt sĂ„ Ă€r det intressant att vi utgĂ„tt frĂ„n traditionell antibiotika och skapat sĂ„rförband doppad i vĂ„r gel. Ett sĂ„rförband som Ă€r mer effektivt att döda bakterier Ă€n den silverbaserade varianten som finns idag, sĂ€ger Michael Malkoch.

En extra fördel med hydrogelen Àr att den Àr helt giftfri (för allt annat Àn bakterier) och kan bÄde sputas ovanpÄ sÄret eller injiceras i kroppen. Den kan dÀrmed ocksÄ komma att anvÀndas till annat Àn att behandla cancer och infektioner. Hydrogelen fungerar som en plattform som kan anvÀndas för att distribuera mÄnga olika typer av lÀkemedel.

LÀs den vetenskapliga artikeln hÀr.

llustration: Mads LĂŒchow, KTH.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.