Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧘‍♀️ Mindfulness kan fungera lika bra som antidepressiva

🧘‍♀️ Mindfulness kan fungera lika bra som antidepressiva

Meditation kan fungera som ett alternativ till antidepressiva läkemedel för de som lider av ångest.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

När forskare från Georgetown University Medical Center jämförde hur mindfulness meditation (MBSR) och antidepressiva läkemedel kunde minska ångest så blev det jämnt skägg. I båda fallen minskade patienternas upplevda ångestnivå med runt 30 procent.

Mindfulness var alltså inte effektivare än antidepressiva läkemedel, men det finns ändå fördelar med mindfulness.

”En stor fördel med mindfulness meditation är att man inte behöver ha en medicinsk utbildning för att jobba som mindfulness instruktör. Dessutom är det enkelt att anordna sessioner utanför vårdlokaler som i exempelvis skolor eller aktivitetshus”, säger Elizabeth Hoge, professor i psykiatri vid Georgetown University Medical Center och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

För att testa metoderna delade forskarna upp 276 patienter i två slumpmässigt ordnade grupper. Den ena gruppen fick ett antidepressivt läkemedel medan den andra gruppen fick 2,5 timmar i veckan med en instruktör i mindfulness.

När forskarna sedan efter åtta veckor bedömde patienternas ångestnivå på en sjugradig skala hade båda grupperna minskat sin ångest ungefär lika mycket.

Så mindfulness kan fungera som ett fullvärdigt alternativ till antidepressiva medel, men det kräver lite mer av patienterna.

”Det är viktigt att notera att även om mindfulness meditation fungerar så är det inte alla som är villiga att lägga ner den tid och ansträngning det innebär att regelbundet meditera och fullfölja alla sessioner, vilket ökar effekten”, säger Elizabeth Hoge.

Läs hela studien här.

📱 App lindrar posttraumatisk stress
Forskare vid Uppsala universitet har undersökt om en mobilapp kan lindra posttraumatisk stress och nedstämdhet och resultatet är lovande.
Warp Impact: 😟 Headsetet som behandlar depression med hjärnstimulering
Hjärnstimulering kan användas mot depression, men också för att förbättra hjärnans förmåga. “Det är ett väldigt spännande fält, säger Erik Rehn, medgrundare till Flow Neuroscience.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.