Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
Warp Impact: 😟 Headsetet som behandlar depression med hjĂ€rnstimulering

Warp Impact: 😟 Headsetet som behandlar depression med hjĂ€rnstimulering

HjÀrnstimulering kan anvÀndas mot depression, men ocksÄ för att förbÀttra hjÀrnans förmÄga. "Det Àr ett vÀldigt spÀnnande fÀlt, sÀger Erik Rehn, medgrundare till Flow Neuroscience.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

– Neuralink fĂ„r mycket uppmĂ€rksamhet för sina implantat i hjĂ€rnan och det Ă€r extremt spĂ€nnande, men icke-invasiv hjĂ€rnstimulering som vi jobbar med har ocksĂ„ vĂ€ldigt stor potential. Det hĂ€nder mycket i hur man kan nĂ„ olika delar av hjĂ€rnbarken för att fĂ„ olika effekter, sĂ€ger Erik Rehn, medgrundare och Chief Technology Officer pĂ„ Flow Neuroscience.

De har byggt ett headset som anvÀnds för att stimulera frontalloben och motverka depression.

– Jag har alltid varit extremt intresserad av hjĂ€rnan, medvetande, hur kĂ€nslor uppstĂ„r och artificiell intelligens, berĂ€ttar Erik Rehn.

DÀrför pluggade han elektroteknik och sedan teoretisk neurovetenskap. Det ledde till att han hamnade i Silicon Valley pÄ AI-bolaget Vicarious, som nyligen köptes av Alphabet.

Forskning om hjÀrnstimulering, men ingen produkt

Under studietiden blev han vÀn med Daniel MÄnsson, som studerade för att bli psykolog. Det var MÄnsson som visade honom den framvÀxande forskningen inom hjÀrnstimulering. Men pÄ marknaden fanns bara utrustning för kliniker och forskare, inget som vanliga mÀnniskor kunde anvÀnda hemma.

För drygt sex Är sedan startade de Flow Neuroscience tillsammans och började bygga ett headset samt en tillhörande app. Sedan 2019 finns det pÄ marknaden, nu i Europa och Brasilien. De sÀljer direkt till konsumenter, vilket gör det möjligt att konkurrera med antidepressiva lÀkemedel.

Vad Àr fördelen jÀmfört med medicinering?
– Den stora fördelen Ă€r att det nĂ€stan inte finns nĂ„gra biverkningar. NĂ€r man tittar pĂ„ de kliniska studierna fungerar vĂ„r teknik ungefĂ€r lika bra som lĂ€kemedel.

BBC om en person som anvÀnder Flow Neurosciences headset och app.

Inte bara ett headset

Appen Àr en viktig del. Den styr headsetet, men dÀr finns ocksÄ hjÀlp för att pÄ andra sÀtt mildra depression.

– Det finns mycket man kan lĂ€ra sig sjĂ€lv om hur depression fungerar och vad man sjĂ€lv kan göra för att mĂ„ bĂ€ttre. Vi har bĂ„de en fysisk behandling och en psykologisk behandling. Appen anvĂ€nds för att styra headsetet men ocksĂ„ beteendeaktiverande terapiprogram, sĂ€ger Erik Rehn.

HjÀrnstimulering Àven för att trÀna motorik

HjÀrnstimulering kan anvÀndas för mer Àn som depressionsbehandling. Ett företag som Flow köpt hade en produkt som lÀngre bak pÄ huvudet och stimulerar motorcortex. Den anvÀndes av atleter för att förbÀttra inlÀrningsförmÄgan för motoriska fÀrdigheter. Ett annat exempel Àr en studie som nu pÄgÄr pÄ dataspelgamers, dÀr den har haft stor effekt pÄ hur de kan bli bÀttre pÄ att snabbt styra mus och tangetbord. Den testas nu ocksÄ pÄ kirurgstudenter.

– Förutom en mĂ€ngd medicinska tillĂ€mpningar, finns mycket inom “neuroenhancement” kopplat till “optimize yourself”-rörelsen. Ett budskap till Warps community: Ta reda pĂ„ mer om det, för det Ă€r ett vĂ€ldigt spĂ€nnande fĂ€lt, sĂ€ger Erik Rehn.

Jag frÄgar var man börjar dÄ, om det finns nÄgon enkel ingÄng. Men det verkar det inte göra. Erik skickar dock en lista med forskningsrapporter dÀr den intresserade kan dyka in (du hittar den lÀngst ner i artikeln.)

"Folk skriver hela tiden att vi förÀndrat deras liv"

Vad Àr din drivkraft?
– Det Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nnande med ett sĂ„nt hĂ€r projekt som har en sĂ„ stor impact och pĂ„verkar mĂ€nniskors liv tydligt. Det Ă€r ingen abstrakt grej. Jag jobbade med film tidigare och det var kul, men det Ă€r sĂ„ kort pĂ„verkan. Det pĂ„verkar inte pĂ„ djupet. Nu fĂ„r vi folk som skriver hela tiden att vi verkligen förĂ€ndrat deras liv.

– MĂ„let Ă€r att bli ett av de första alternativen nĂ€r man kommer till lĂ€karen och fĂ„r en depressionsdiagnos, avslutar Erik Rehn.

Mathias Sundin

Eriks lista med intressanta rapporter och böcker:


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.