Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩠 Magbakterier kan minska biverkningarna av kemoterapi

🩠 Magbakterier kan minska biverkningarna av kemoterapi

Speciella bakterier kan skydda andra nyttiga bakterier som annars skulle slÄs ut av lÀkemedlen som anvÀnds i kemoterapi.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kemoterapi kan i mÄnga fall vara en effektiv behandling av cancer, men dessvÀrre har den ocksÄ en del obehagliga biverkningar. SÀnkta blodvÀrden, hÄravfall och mag- och tarmbesvÀr Àr exempel pÄ dessa biverkningar. Nu har forskare frÄn Northwestern University i USA upptÀckt att bakterier som redan finns i kroppen kan lindra biverkningarna i magen.

Forskarna har upptÀckt att det finns vissa typer av bakterier i magen som inte bara har ett bra eget skydd mot lÀkemedlen som anvÀnds i kemoterapi. De kan dessutom skydda andra magbakterier som vi behöver och som annars slÄs ut vid kemoterapi.

– KemoterapilĂ€kemedlen gör ingen skillnad pĂ„ att döda cancerceller och att döda mikrober. Mikroberna i magen hjĂ€lper dig smĂ€lta maten och hĂ„ller dig frisk. Att döda mikroberna Ă€r speciellt skadligt för barn eftersom det finns bevis för att störningar i magens bakterieflora tidigt i livet kan leda till hĂ€lsoproblem lĂ€ngre fram, sĂ€ger Erica Hartmann, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna gjorde tester dÀr de skapade en kontrollerad miljö med magbakterier dÀr de sedan injicerade ett lÀkemedel med det aktiva Àmnet doxorubicin. I miljön fanns bakterier som var kÀnsliga för doxorubicin, bakterier som var resistenta och bakterier som kan bryta ner doxorubicin.

Resultatet blev att de kÀnsliga bakterierna klarade sig mycket bÀttre nÀr det fanns mÄnga bakterier som bröt ner doxorubicin. Det verkar dÀrmed som att det skulle kunna gÄ att minska biverkningarna i magen betydligt genom att utveckla lÀkemedel som ökar mÀngden skyddande bakterier.

Forskarna ska nu gÄ vidare och se om det gÄr att utveckla en behandling, gÀrna i form av ett kosttillskott. Det kommer att ta ett tag att se om en sÄdan behandling ger tillrÀckligt god effekt i en riktig mÀnniska. Men om det gÄr skulle det ge ett enkelt och effektivt skydd för de som behöver genomgÄ kemoterapi.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Gerd Altman


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.