Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚬 Lungsjukdomen KOL har halverats på 15 år

🚬 Lungsjukdomen KOL har halverats på 15 år

Minskad rökning gör att antalet svenskar som blir allvarligt sjuka av KOL sjunker drastiskt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, dödar närmare 3 000 människor varje år i Sverige, men utvecklingen går ändå åt rätt håll. En studie som forskare vid Umeå universitet gjort visar att de allvarliga fallen av KOL har halverats på 15 år.

Forskarna undersökte 1 839 slumpmässigt utvalda personer i Norrbotten och Västra Götaland. Sju procent av personerna i undersökningen hade KOL. Det är en minskning med 41 procent jämfört med en studie som genomfördes i Norrbotten 1994.

Den största skillnaden finns bland de som har svår och medelsvår KOL. Här hade antalet fall mer än halverats under perioden, från 8 till 3,5 procent.

Enligt forskarna är den främsta förklaringen till förbättringen att det är färre som röker nu. Rökning är nämligen den viktigaste riskfaktorn för KOL.

Exakt hur många som har KOL är svårt att säga. För medan en del får livshotande symptom kan andra vara helt ovetande om att de har KOL. Det finns heller inget botemedel för KOL, men det finns behandlingar som gör det möjligt att leva med sjukdomen med bara små besvär.

– När vi nu kan se vilken förbättring minskad rökning innebär, finns all anledning att fortsätta med att förebygga att unga börjar röka. Det är också viktigt att personer som söker vård för luftvägsproblem och har riskfaktorer får genomgå lungfunktionsundersökning för att få diagnos och behandling, säger Helena Backman, forskare vid Umeå universitet och projektledare inom Obstruktiv Lungsjukdom i Norrbotten (OLIN)-studierna vid Region Norrbotten samt första författare till studien.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.