Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Konstgjord bukspottskörtel förenklar livet för de med diabetes

💉 Konstgjord bukspottskörtel förenklar livet för de med diabetes

En app kan utnyttja existerande sensorer och insulinpumpar för att kontinuerligt se till att blodsockernivÄn ligger rÀtt hos de med typ 2-diabetes.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

422 miljoner mÀnniskor i vÀrlden har typ 2-diabetes, vilket gör att de löper större risk för att drabbas av allvarliga sjukdomar som exempelvis hjÀrtattack och stroke. Ett sÀtt att kontrollera sjukdomen Àr med insulininjektioner som reglerar blodsockernivÄn och det kan nu bli mycket enklare.

Forskare frÄn University of Cambridge har nÀmligen byggt en konstgjord bukspottskörtel. I stÀllet för att patienten sjÀlv ska behöva injicera insulin kan den konstgjorda bukspottskörteln kÀnna av nÀr blodsockernivÄn börjar bli för lÄg och dÄ automatiskt pumpa in insulin i blodet.

Det forskarna gjort Àr att de utvecklat en algoritm som kan förutspÄ nÀr en patient behöver mer insulin och hur mycket insulin som behövs. Den algoritmen fÄr data frÄn en sensor och skickar med ledning av den informationen signaler till en insulinpump att pumpa in en viss mÀngd insulin.

I tester som forskarna genomfört lÄg testpersonerna pÄ rÀtt blodsockernivÄ 66 procent av tiden. I en kontrollgrupp som injicerade insulin pÄ traditionellt sÀtt lÄg personerna pÄ rÀtt nivÄ bara 32 procent av tiden.

”MĂ„nga mĂ€nniskor med typ 2-diabetes kĂ€mpar med att kontrollera sina blodsockernivĂ„er med nuvarande metoder som insulininjektioner. Den konstgjorda bukspottskörteln Ă€r en sĂ€ker och effektiv metod som kan hjĂ€lpa dem. Tekniken Ă€r ocksĂ„ enkel och sĂ€ker att anvĂ€nda i hemmet”, sĂ€ger Charlotte Boughton vid University of Cambridge och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ©ž Fler kan fĂ„ dialys i hemmet i framtiden
Ett genombrott i förstÄelsen över hur glukos transporteras mellan celler kan göra att mÄnga fler kan fÄ dialys direkt i hemmet och slipper Äka in till sjukhus för behandling.
💊 Piller kan ersĂ€tta insulinsprutor
En kapsel med ett litet robothuvud kan leverera insulin i piller som patienten svÀljer i stÀllet för att behöva injicera insulinet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.