Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Fler kan fĂ„ dialys i hemmet i framtiden

đŸ©ž Fler kan fĂ„ dialys i hemmet i framtiden

Ett genombrott i förstÄelsen över hur glukos transporteras mellan celler kan göra att mÄnga fler kan fÄ dialys direkt i hemmet och slipper Äka in till sjukhus för behandling.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Runt 4 000 personer i Sverige har sÄ svÄra problem med sina njurar att de behöver dialys för att rena blodet. För mÄnga innebÀr det stÀndiga resor till sjukhuset för att genomgÄ en bloddialys. Men det finns ocksÄ de som kan sköta dialysen sjÀlva i hemmet med sÄ kallad pÄsdialys.

Den fungerar sÄ att patientens blod passerar en pÄse, som sitter pÄ magen, fylld med dialysvÀtska. VÀtskan innehÄller en sÀrskild sammansÀttning av salter och glukos som suger Ät sig Àmnen i blodet som kroppen inte behöver.

”För att kunna dra ut vĂ€tska frĂ„n blodet behöver man skapa osmos, en slags vattentransport, som sker genom att man tillsĂ€tter hög koncentration av glukos i dialysvĂ€tskan som dĂ€rmed kan suga Ă„t sig vatten frĂ„n blodet”, sĂ€ger Carl Öberg, forskare inom njurmedicin vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Ett problem med pĂ„sdialys Ă€r att patienten absorberar upp till 20 procent av glukosen, vilket innebĂ€r att vattenbortagningen blir mindre effektiv. Men nu har Carl Öberg och hans forskargrupp gjort ett genombrott.

De har nÀmligen lyckats visa att glukosen inte bara transporteras mellan cellerna utan Àven tas upp i cellernas glukoskanaler. Genom att blockera dessa kanaler med ett Àmne som kommer frÄn Àppelbark, floretin, gÄr det att minska glukosupptaget med 30 procent och pÄ sÄ sÀtt fÄ ner vattenborttagandet med hela 50 procent.

”Uppfattningen att glukos transporteras mellan cellerna, har tidigare varit ett paradigm. Ingen hade kunnat tro att det skulle kunna vara pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt. Med vĂ„r upptĂ€ckt förĂ€ndras allt”, sĂ€ger Carl Öberg.

Det hÀr gör att mÄnga fler skulle kunna fÄ behandling via pÄsdialys. NÄgot som bÄde skulle förenkla för patienterna och sÀnka kostnaderna för samhÀllet.

”Behandlingen Ă€r inte lika dyr som bloddialys, vilken kostar över en halv miljon kronor per patient och Ă„r. Med samma budget kan man alltsĂ„ behandla mĂ„nga fler patienter”, sĂ€ger Carl Öberg.

Än sĂ„ lĂ€nge har metoden inte testats kliniskt, men forskarna ska nu gĂ„ vidare och testa detta pĂ„ mĂ€nniskor.

LÀs hela studien hÀr.

💊 Piller kan ersĂ€tta insulinsprutor
En kapsel med ett litet robothuvud kan leverera insulin i piller som patienten svÀljer i stÀllet för att behöva injicera insulinet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.