Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Inflammation kan bromsa Alzheimers

🧠 Inflammation kan bromsa Alzheimers

Genom att aktivera ett protein kan forskare utlösa inflammatoriska mekanismer som kan hÀmma utvecklingen av Alzheimers.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Inflammationer i hjÀrnan Àr nÄgot som vi normalt vill förhindra, men forskare frÄn Lunds universitet har visat att inflammation skulle kunna vara till vÄr fördel.

”De flesta tĂ€nker nog att inflammation i hjĂ€rnan Ă€r nĂ„got dĂ„ligt och att man dĂ€rför bör hĂ€mma det inflammatoriska systemet vid sjukdom. Men inflammation behöver inte bara vara negativt”, sĂ€ger Joana B Pereira, forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Hon ingÄr i en forskargrupp som testade att aktivera hjÀrnans immunceller, mikroglia, för att se om det kunde bromsa utvecklingen av Alzheimers. Mikrogliaceller kan aktiveras pÄ olika sÀtt och beroende pÄ hur de aktiveras kan de bÄde driva pÄ och bromsa sjukdomsutveckling.

Forskarna aktiverade ett protein; TREM2, pÄ mikrogliacellernas yta som utlöser inflammatoriska skyddsmekanismer i immunsystemet. Det gjorde att det ansamlades mindre av de trÄdliknande strukturer som bildas av proteinet tau i hjÀrncellerna.

”Det innebĂ€r i sin tur att sjukdomsutvecklingen blir lĂ„ngsammare och försĂ€mringen av patientens kognitiva förmĂ„gor bromsas upp”, sĂ€ger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och en annan av forskarna bakom studien.

Mycket av forskningen om Alzheimers kretsar idag kring proteinerna tau och beta-amyloid. Forskarna hoppas nu att deras upptÀckt kan ge ytterligare en angreppsvÀg.

”Förutom att försöka hitta terapier för att minska proteinerna beta-amyloid och tau, ser jag detta som en tredje behandlingsprincip. Kanske kan patienter i framtiden fĂ„ en cocktail av lĂ€kemedel som utöver att minska beta-amyloid, Ă€ven boostar TREM2-antikroppar och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt saktar in sjukdomsförloppet”, sĂ€ger Oskar Hansson.

LÀs hela studien hÀr.

🧠 Alzheimers kan diagnostiseras innan symtomen visar sig
En ny metod kan tidigt upptĂ€cka personer som löper 20–40 gĂ„nger högre risk att fĂ„ Alzheimers sjukdom.
🧬 42 nya gener risk för Alzheimer - ökar möjlighet att behandla
Mer Àn dubbelt sÄ mÄnga gener som vi tidigare trott pÄverkar risken för att en person ska drabbas av Alzheimers sjukdom.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.