Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Inflammation kan bromsa Alzheimers

🧠 Inflammation kan bromsa Alzheimers

Genom att aktivera ett protein kan forskare utlösa inflammatoriska mekanismer som kan hämma utvecklingen av Alzheimers.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Inflammationer i hjärnan är något som vi normalt vill förhindra, men forskare från Lunds universitet har visat att inflammation skulle kunna vara till vår fördel.

”De flesta tänker nog att inflammation i hjärnan är något dåligt och att man därför bör hämma det inflammatoriska systemet vid sjukdom. Men inflammation behöver inte bara vara negativt”, säger Joana B Pereira, forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Hon ingår i en forskargrupp som testade att aktivera hjärnans immunceller, mikroglia, för att se om det kunde bromsa utvecklingen av Alzheimers. Mikrogliaceller kan aktiveras på olika sätt och beroende på hur de aktiveras kan de både driva på och bromsa sjukdomsutveckling.

Forskarna aktiverade ett protein; TREM2, på mikrogliacellernas yta som utlöser inflammatoriska skyddsmekanismer i immunsystemet. Det gjorde att det ansamlades mindre av de trådliknande strukturer som bildas av proteinet tau i hjärncellerna.

”Det innebär i sin tur att sjukdomsutvecklingen blir långsammare och försämringen av patientens kognitiva förmågor bromsas upp”, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och en annan av forskarna bakom studien.

Mycket av forskningen om Alzheimers kretsar idag kring proteinerna tau och beta-amyloid. Forskarna hoppas nu att deras upptäckt kan ge ytterligare en angreppsväg.

”Förutom att försöka hitta terapier för att minska proteinerna beta-amyloid och tau, ser jag detta som en tredje behandlingsprincip. Kanske kan patienter i framtiden få en cocktail av läkemedel som utöver att minska beta-amyloid, även boostar TREM2-antikroppar och på så sätt saktar in sjukdomsförloppet”, säger Oskar Hansson.

Läs hela studien här.

🧠 Alzheimers kan diagnostiseras innan symtomen visar sig
En ny metod kan tidigt upptäcka personer som löper 20–40 gånger högre risk att få Alzheimers sjukdom.
🧬 42 nya gener risk för Alzheimer - ökar möjlighet att behandla
Mer än dubbelt så många gener som vi tidigare trott påverkar risken för att en person ska drabbas av Alzheimers sjukdom.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.