Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Alzheimers kan diagnostiseras innan symtomen visar sig

🧠 Alzheimers kan diagnostiseras innan symtomen visar sig

En ny metod kan tidigt upptäcka personer som löper 20–40 gånger högre risk att få Alzheimers sjukdom.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny diagnosmetod gör det möjligt att identifiera personer med Alzheimers sjukdom innan de har några symtom. Dessutom kan den förutsäga vem som kommer försämras inom de närmaste åren.

”Förändringar uppstår i hjärnan mellan tio och tjugo år innan den drabbade upplever några tydliga symptom och det är först när tau börjar sprida sig som nervcellerna dör och personen i fråga får de första kognitiva problemen. Det är därför Alzheimers är så svår att diagnosticera i ett tidigt förlopp”, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det är ett internationellt forskarlag under ledning av forskare från Lunds universitet som utvecklat metoden. Den går i korthet ut på att analysera bilder från en PET-kamera för att se om proteinerna tau och amyloid finns i en persons hjärna.

Det visar sig att de personer som har de två proteinerna i hjärnan löper 20–40 gånger högre risk att utveckla sjukdomen jämfört med de som inte hade några biologiska förändringar.

”När både beta-amyloid och tau finns i hjärnan, kan det egentligen inte längre betraktas som en riskfaktor, utan som en diagnos. En patolog som hade undersökt ett prov från en sådan här hjärna, skulle direkt diagnostisera patienten med Alzheimers”, säger Rik Ossenkoppele som är försteförfattare till studien och forskare vid Lunds universitet och Amsterdam University Medical Center.

Det finns inget botemedel mot Alzheimers än, men det har börjat dyka upp läkemedel som Lecanemab som verkar lovande. Att kunna identifiera Alzheimers i ett tidigt stadium är därför än viktigare menar forskarna bakom studien.

”Om vi kan identifiera sjukdomen redan innan de kognitiva utmaningarna visar sig, kanske vi på sikt kan sätta in läkemedlet för att bromsa sjukdomen i ett mycket tidigt skede. Tillsammans med fysisk aktivitet och bra kost, skulle man då ha en större chans att påverka framtida kognitiva utmaningar. Men det behövs mer forskning innan det kan rekommenderas behandling hos personer som ännu inte utvecklat minnesnedsättning”, säger Oskar Hansson.

Läs hela studien här.

🧬 42 nya gener risk för Alzheimer - ökar möjlighet att behandla
Mer än dubbelt så många gener som vi tidigare trott påverkar risken för att en person ska drabbas av Alzheimers sjukdom.
🖥 AI hjälper oss upptäcka Alzheimers tidigare
Att upptäcka Alzheimers i ett tidigt skede kan ge oss bättre mediciner mot sjukdomen i framtiden.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.