Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Alzheimers kan diagnostiseras innan symtomen visar sig

🧠 Alzheimers kan diagnostiseras innan symtomen visar sig

En ny metod kan tidigt upptĂ€cka personer som löper 20–40 gĂ„nger högre risk att fĂ„ Alzheimers sjukdom.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny diagnosmetod gör det möjligt att identifiera personer med Alzheimers sjukdom innan de har nÄgra symtom. Dessutom kan den förutsÀga vem som kommer försÀmras inom de nÀrmaste Ären.

”FörĂ€ndringar uppstĂ„r i hjĂ€rnan mellan tio och tjugo Ă„r innan den drabbade upplever nĂ„gra tydliga symptom och det Ă€r först nĂ€r tau börjar sprida sig som nervcellerna dör och personen i frĂ„ga fĂ„r de första kognitiva problemen. Det Ă€r dĂ€rför Alzheimers Ă€r sĂ„ svĂ„r att diagnosticera i ett tidigt förlopp”, sĂ€ger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det Àr ett internationellt forskarlag under ledning av forskare frÄn Lunds universitet som utvecklat metoden. Den gÄr i korthet ut pÄ att analysera bilder frÄn en PET-kamera för att se om proteinerna tau och amyloid finns i en persons hjÀrna.

Det visar sig att de personer som har de tvĂ„ proteinerna i hjĂ€rnan löper 20–40 gĂ„nger högre risk att utveckla sjukdomen jĂ€mfört med de som inte hade nĂ„gra biologiska förĂ€ndringar.

”NĂ€r bĂ„de beta-amyloid och tau finns i hjĂ€rnan, kan det egentligen inte lĂ€ngre betraktas som en riskfaktor, utan som en diagnos. En patolog som hade undersökt ett prov frĂ„n en sĂ„dan hĂ€r hjĂ€rna, skulle direkt diagnostisera patienten med Alzheimers”, sĂ€ger Rik Ossenkoppele som Ă€r försteförfattare till studien och forskare vid Lunds universitet och Amsterdam University Medical Center.

Det finns inget botemedel mot Alzheimers Àn, men det har börjat dyka upp lÀkemedel som Lecanemab som verkar lovande. Att kunna identifiera Alzheimers i ett tidigt stadium Àr dÀrför Àn viktigare menar forskarna bakom studien.

”Om vi kan identifiera sjukdomen redan innan de kognitiva utmaningarna visar sig, kanske vi pĂ„ sikt kan sĂ€tta in lĂ€kemedlet för att bromsa sjukdomen i ett mycket tidigt skede. Tillsammans med fysisk aktivitet och bra kost, skulle man dĂ„ ha en större chans att pĂ„verka framtida kognitiva utmaningar. Men det behövs mer forskning innan det kan rekommenderas behandling hos personer som Ă€nnu inte utvecklat minnesnedsĂ€ttning”, sĂ€ger Oskar Hansson.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 42 nya gener risk för Alzheimer - ökar möjlighet att behandla
Mer Àn dubbelt sÄ mÄnga gener som vi tidigare trott pÄverkar risken för att en person ska drabbas av Alzheimers sjukdom.
đŸ–„ AI hjĂ€lper oss upptĂ€cka Alzheimers tidigare
Att upptÀcka Alzheimers i ett tidigt skede kan ge oss bÀttre mediciner mot sjukdomen i framtiden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.