Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ–„ AI hjĂ€lper oss upptĂ€cka Alzheimers tidigare

đŸ–„ AI hjĂ€lper oss upptĂ€cka Alzheimers tidigare

Att upptÀcka Alzheimers i ett tidigt skede kan ge oss bÀttre mediciner mot sjukdomen i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Alzheimers Àr en lömsk sjukdom som smyger sig pÄ de som drabbas. Det gÄr ofta lÄng tid mellan att sjukdomen fÄr fÀste och att symptomen visar sig pÄ allvar. I ett försök att fÄ tidigare diagnoser har IBM och Pfizer anvÀnt sig av en AI-modell.

Genom att tolka text som en person skrivit kan modellen förutspÄ om personen kommer att fÄ Alzheimers upp till sju Är innan de synliga symptomen visar sig.

För att trÀna AI:n anvÀnde forskarna data frÄn en studie dÀr 5 000 personer och deras familjer följts sedan 1948. I studien ingÄr bland annat ett test dÀr deltagaren fÄr skriva en beskrivning av en bild. AI:n visste vilka som fick Alzheimers och letade bakÄt i tiden efter mönster som kunde visa vilka som skulle bli sjuka lÀngre fram.

Resultatet blev att AI:n kunde förutsÀga vem som riskerar att drabbas av Alzheimers i snitt sju Är innan personen fick diagnosen av en lÀkare.

Enklare och snabbare tester

Existerande tester fokuserar pÄ olika biomarkörer i blodet och i hjÀrnan, men forskarlaget frÄn IBM och Pfizer menar att deras metod Àr enklare att anvÀnda plus att den upptÀcker Alzheimers tidigare.

Det ger de drabbade tid att förbereda sig, men framför allt Àr det viktigt för forskningen. MÄnga av de lÀkemedel mot Alzheimers som testats har misslyckats. En anledning kan vara att de bara testats pÄ patienter som visat symptom. AI-modellen ger möjlighet att se vilka som kommer fÄ sjukdomen och testa lÀkemedel pÄ de som Ànnu Àr symptomfria.

Forskare vid Uppsala universitet har just startat en studie om ett sÄdant lÀkemedel. Det handlar om antikroppen BAN2401 som forskarna hoppas ska kunna bromsa symptom och förÀndringar i hjÀrnan hos dem som har Alzheimers.

I studien ingÄr patienter som befinner sig i tidiga sjukdomsfaser och förhoppningen Àr att antikroppen ska kunna sÀttas in i ett tidigt skede.

– Att kunna bromsa sjukdomsutvecklingen vid Alzheimers sjukdom skulle bespara patienter och anhöriga mycket lidande. Det skulle ocksĂ„ ge fördelar i form av kostnadsbesparingar för vĂ„rdgivare och för samhĂ€llet med tanke pĂ„ den demografiska utvecklingen, med en ökad andel Ă€ldre i befolkningen, sĂ€ger Martin Ingelsson, professor i geriatrik vid Uppsala universitet och överlĂ€kare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter