Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🖥 AI hjälper oss upptäcka Alzheimers tidigare

🖥 AI hjälper oss upptäcka Alzheimers tidigare

Att upptäcka Alzheimers i ett tidigt skede kan ge oss bättre mediciner mot sjukdomen i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Alzheimers är en lömsk sjukdom som smyger sig på de som drabbas. Det går ofta lång tid mellan att sjukdomen får fäste och att symptomen visar sig på allvar. I ett försök att få tidigare diagnoser har IBM och Pfizer använt sig av en AI-modell.

Genom att tolka text som en person skrivit kan modellen förutspå om personen kommer att få Alzheimers upp till sju år innan de synliga symptomen visar sig.

För att träna AI:n använde forskarna data från en studie där 5 000 personer och deras familjer följts sedan 1948. I studien ingår bland annat ett test där deltagaren får skriva en beskrivning av en bild. AI:n visste vilka som fick Alzheimers och letade bakåt i tiden efter mönster som kunde visa vilka som skulle bli sjuka längre fram.

Resultatet blev att AI:n kunde förutsäga vem som riskerar att drabbas av Alzheimers i snitt sju år innan personen fick diagnosen av en läkare.

Enklare och snabbare tester

Existerande tester fokuserar på olika biomarkörer i blodet och i hjärnan, men forskarlaget från IBM och Pfizer menar att deras metod är enklare att använda plus att den upptäcker Alzheimers tidigare.

Det ger de drabbade tid att förbereda sig, men framför allt är det viktigt för forskningen. Många av de läkemedel mot Alzheimers som testats har misslyckats. En anledning kan vara att de bara testats på patienter som visat symptom. AI-modellen ger möjlighet att se vilka som kommer få sjukdomen och testa läkemedel på de som ännu är symptomfria.

Forskare vid Uppsala universitet har just startat en studie om ett sådant läkemedel. Det handlar om antikroppen BAN2401 som forskarna hoppas ska kunna bromsa symptom och förändringar i hjärnan hos dem som har Alzheimers.

I studien ingår patienter som befinner sig i tidiga sjukdomsfaser och förhoppningen är att antikroppen ska kunna sättas in i ett tidigt skede.

– Att kunna bromsa sjukdomsutvecklingen vid Alzheimers sjukdom skulle bespara patienter och anhöriga mycket lidande. Det skulle också ge fördelar i form av kostnadsbesparingar för vårdgivare och för samhället med tanke på den demografiska utvecklingen, med en ökad andel äldre i befolkningen, säger Martin Ingelsson, professor i geriatrik vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.