Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠ» Hörselapparat kan lindra tinnitus

đŸŠ» Hörselapparat kan lindra tinnitus

Genom att anpassa en vanlig hörselapparat för varje enskild person gÄr det att lindra besvÀren för de som lider av tinnitus.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

UngefĂ€r 20 procent av Sveriges befolkning har tinnitus, vilket innebĂ€r att de hör ljud i öronen utan att det orsakas av nĂ„gon yttre ljudkĂ€lla. För de flesta Ă€r det inget större problem, men tvÄ–tre procent har svĂ„ra besvĂ€r som kan leda till koncentrationsproblem, sömnsvĂ„righeter och oro.

En upptÀckt som forskare vid Lunds universitet gjort gör att dessa personer pÄ ett enkelt sÀtt kan fÄ sina besvÀr lindrade. Det enda som krÀvs Àr att de anvÀnder en vanlig hörapparat som anpassats efter varje persons öra.

”Om man anpassar hörapparaten innebĂ€r det ocksĂ„ en betydande dĂ€mpning av tinnitusbesvĂ€ren, nĂ„got som Ă€ven fortsĂ€tter att dĂ€mpas över tid. VĂ„ra resultat visar att behandlingseffekten Ă€r dubbelt sĂ„ god efter ett Ă„r om man verifierar hörapparatens förstĂ€rkning, jĂ€mfört med om man inte gör det”, sĂ€ger Sebastian Waechter, forskare inom audiologi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

För att kunna skrÀddarsy hörapparaten för varje patient anvÀnder forskarna ett mÀtinstrument, Real Ear Measurement, REM. Med det kan de mÀta in i hörselgÄngen och anpassa hörapparaten till varje person. Det tar bara nÄgra minuter att göra, men Àn sÄ lÀnge Àr det mÄnga kliniker som inte anvÀnder instrumentet. NÄgot de nya forskningsresultaten förhoppningsvis ska Àndra pÄ.

Nyckeln till den nya metoden Àr att forskarna insÄg att de kognitiva problem som mÄnga med svÄr tinnitus fÄr inte har med tinnitus att göra utan i stÀllet Àr kopplade till hörselnedsÀttning.

”Det Ă€r förvĂ„nande att tinnitus inte pĂ„verkar prestationerna vid kognitivt krĂ€vande uppgifter, eftersom detta Ă€r ett av de vanligaste klagomĂ„len bland patienter med tinnitus. I stĂ€llet visar det sig att det Ă€r hörselförmĂ„gan vid höga frekvenser, över 8 kHz, som Ă€r kopplad till prestationen. Ju sĂ€mre vi hör desto sĂ€mre presterar vi, oavsett om vi har tinnitus eller ej och oavsett Ă„lder. I dagslĂ€get undersöks inte heller dessa frekvenser vid ett hörseltest pĂ„ till exempel vĂ„rdcentralen”, sĂ€ger Sebastian Waechter

Han ska nu gÄ vidare och undersöka hur bÀttre behandling av tinnitus kan pÄverka en persons mentala hÀlsa.

”Exakt hur detta Ă€r kopplat till tinnitus vet vi idag inte, men mĂ„nga patienter beskriver att tinnitus Ă€r en stark bidragande orsak till att de mĂ„r dĂ„ligt. DĂ€rför Ă€r det angelĂ€get med mer forskning samt att utveckla bĂ€ttre behandlingar för den hĂ€r gruppen”, sĂ€ger Sebastian Waechter.

LÀs hela studien hÀr.

👂 Genombrott vid behandling av tinnitus
Forskare hoppfulla efter resultatet i ny studie som undersökte behandling av tinnitus.
⚡ Elektrisk stimulering av tungan lindrar tinnitus
En kombination av ljud och svaga elektriska pulser gör att hjÀrnan fokuserar mindre pÄ tinnitusljudet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.