Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👂 Genombrott vid behandling av tinnitus

👂 Genombrott vid behandling av tinnitus

Forskare hoppfulla efter resultatet i ny studie som undersökte behandling av tinnitus.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Tinnitus, att höra fantomljud såsom tjut eller brus, är ett vanligt problem, men orsaken bakom symptomen kan variera – och är ibland helt okända. Behandling av tinnitus har länge eftersökts utan direkta framsteg, ofta går behandling ut på att arbeta med fysiska eller psykiska besvär som misstänks ligga bakom.

En ny klinisk studie med mobiltelefonbaserad terapi visar dock mycket lovande resultat, meddelar University of Auckland. I studien delades patienterna in i två grupper där den ena fick personifierad polyterapeutisk behandling (fler än en behandlingsmetod används samtidigt) och den andra gruppen använde en självhjälps-app med vitt brus.

Hos gruppen som fick polyterapeutisk behandling uppvisade 65 procent av deltagarna en signifikant förbättring efter 12 veckor, medan den andra gruppen inte uppvisade någon förbättring.

- Det här är mer signifikant än några av våra tidigare studier, och kommer troligtvis ha en direkt påverkan på framtida metoder för att behandla tinnitus, säger Grant Searchfield, en av författarna till studien.

Nyckeln bakom framgången i studien är att en audiolog personanpassar behandlingen efter patientens erfarenhet av tinnitus, och sedan använder en kombination av olika digitala verktyg.

Effektivare och snabbare

Metoden ska vara effektivare än tidigare försök med vitt brus, målbaserad rådgivning och andra teknikbaserade metoder, som ibland är effektiva för vissa patienter. Det här tillvägagångssättet är snabbare och mer effektivt, då det tar 12 veckor istället för 12 månader för fler individer att få kontroll över symptomen, enligt Searchfield.

- Vad denna behandling gör är i stort sett att den kopplar om hjärnan på ett sätt som minskar tinnitusljudet till ett bakgrundsljud som saknar mening eller relevans för lyssnaren, fortsätter Searchfield.

- 65 procent av deltagarna rapporterade en förbättring. För vissa var detta livsomvälvande, då tinnitus hade tagit över deras liv och uppmärksamhet. Andra märkte ingen förbättring, och deras återkoppling kommer att påverka personanpassningen, tillägger Philip Sanders, medförfattare till studien.

Värt att notera är dock att studien var mycket liten, med endast 61 deltagare. Nästa steg är att justera prototypen och gå vidare till större lokala och internationella studier.

Hela studien finns att läsa här.

👁 Hornhinna gjord av grishud kan få blinda att se igen
Miljontals människor kan få synen åter när den stora bristen på donerade hornhinnor kan lösas genom att tillverka nya hornhinnor från grishud.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.