Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ Elektrisk stimulering av tungan lindrar tinnitus

⚡ Elektrisk stimulering av tungan lindrar tinnitus

En kombination av ljud och svaga elektriska pulser gör att hjärnan fokuserar mindre på tinnitusljudet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Om du har tinnitus har du evigt sällskap av ett ljud i öronen som bara du kan höra. Runt 10–15 procent av befolkningen kan ha tinnitus. Många av dessa tänker knappt ens på det i vardagen, men för en del är det ett svårt handikapp.

För de flesta finns det ingen behandling som fungerar, men en ny studie ger nytt hopp om en behandling som åtminstone kan fungera för många. Det är det irländska företaget Neruomod Devices som under tre år genomfört en studie där 326 deltagare med kronisk tinnitus fick genomgå en något annorlunda behandling.

Neuromod Devices har nämligen utvecklat en behandling där tungan spelar en viktig roll. Det hela bygger på en produkt som företaget döpt till Lenire. Den består av ett par trådlösa hörlurar och en elektrod som sitter på tungan.

Lenire spelar upp en sekvens av toner blandat med brus och samtidigt skickas elektriska pulser till de 32 elektroderna som sitter på plattan man sätter på tungan. Pulserna är väldigt svaga och det känns ungefär lika mycket som när du dricker en kolsyrad dryck.

Får hjärnan att "tänka bort" ljudet

Timingen mellan ljudet och de elektriska pulserna skräddarsys för varje patient så att kopplingen mellan ljud och tungstimulering blir optimal. Tanken är sedan att den här kopplingen ska få hjärnan att skapa nya förbindelser när den hör olika toner och inte fokusera så mycket på tinnitusljudet längre.

– Vi försöker presentera många toner och ljud som vi kopplar till stimulering av tungan för att göra hjärnan mer känslig. Då upptäcker hjärnan mer mening i andra ljud och uppmärksammar inte tinnitusen längre, säger Hubert Lim, Chief Scientific Officer på Neuromod i en kommentar till IEEE Spectrum.

Studien visar också att det ofta fungerar. Efter att ha genomfört två halvtimmespass med Lenire varje dag i tolv veckor rapporterade 80 procent att de hade mindre symptom ett år efter behandlingen.

Ett annat glädjande resultat är att många verkligen slutförde behandlingen. En behandling är förstås värdelös om patienterna tycker att den är så krånglig eller obehaglig att de avslutar den i förtid. I Lenire-studien var det emellertid 84 procent av försökspersonerna som fullföljde hela behandlingen.

Lenire är redan godkänd för användande i Europa och har använts för behandlingar sedan 2014. Med studien hoppas Neuromod att få fler intresserade av metoden och forskarna arbetar också på att förbättra metoden genom att undersöka exakt vilka kombinationer som ger den bästa effekten.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.