Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Hormonbehandling ger lĂ„ngvarigt skydd mot Ă„terfall i bröstcancer

💊 Hormonbehandling ger lĂ„ngvarigt skydd mot Ă„terfall i bröstcancer

HormonsÀnkande behandling kan minska risken för Äterfall i bröstcancer i Ätminstone 20 Är efter den första diagnosen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den vanligaste formen av bröstcancer Àr hormonkÀnslig bröstcancer dÀr cancercellerna stimuleras av hormonerna östrogen och progesteron. Till skillnad frÄn mÄnga andra cancerformer Àr inte risken för Äterfall över inom nÄgra Är utan Äterfallsrisken strÀcker sig ofta över flera decennier.

De som fÄr hormonkÀnslig bröstcancer fÄr hormonsÀnkande behandlingar för att minska risken för Äterfall. Det har emellertid varit oklart hur lÀnge dessa behandlingar skyddar mot Äterfall. Men nu har forskare vid Karolinska Institutet gjort en studie om den lÄngsiktiga nyttan med behandlingarna och resultatet Àr lovande.

– Vi kunde se att efter 20 Ă„r hade risken att utveckla fjĂ€rrmetastaser, det vill sĂ€ga spridning till andra organ, minskat bland de kvinnor som hade fĂ„tt hormonsĂ€nkande behandling med lĂ€kemedlen tamoxifen eller goserelin eller en kombination av bĂ„da, jĂ€mfört med de som inte hade fĂ„tt nĂ„gon hormonsĂ€nkande behandling, sĂ€ger studiens försteförfattare Annelie Johansson, forskare vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Studien visar ocksÄ att det Àr viktigt att patienterna fÄr rÀtt typ av lÀkemedel.

– Tumörerna hos patienter med hög genomisk risk har oftast en högre cancertillvĂ€xt. Dessa patienter har dĂ€rför en tidigare risk för Ă„terfall och behöver dĂ„ en mer aggressiv behandling, till exempel med goserelin som snabbt och effektivt minskar östrogennivĂ„erna. Patienter som har en mindre aggressiv sjukdom verkar dĂ€remot ha en lĂ„ngsiktig risk för Ă„terfall. I dessa fall verkar tamoxifen erbjuda ett bĂ€ttre skydd, sĂ€ger Annelie Johansson.

NÀsta steg för forskarna blir att göra uppföljande studier för att se om resultaten stÄr sig Àven i större grupper Àn de 584 kvinnor som undersökts i den hÀr studien. Sedan vill forskarna Àven se om AI kan bidra till bÀttre behandlingar i framtiden.

– För att ytterligare förstĂ„ den lĂ„ngsiktiga risken, behandlingsnyttan och skillnader i samband med Ă„lder kommer vi nu att applicera maskininlĂ€rningsmetoder för bildanalys av bröstcancertumörer för att vidare undersöka tumörers olikheter, sĂ€ger Linda Lindström, forskargruppsledare vid Karolinska Institutet och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

💊 Ny molekyl kan bota svĂ„rbehandlad cancer
En ny molekyl kan behandla typer av cancer som tidigare varit obotbara, genom att utnyttja svagheter i cancerceller som tidigare missats.
đŸ§« Immunterapi botar cancer
Ett försök ger hopp om att mÄnga cancerfall ska kunna botas med immunoterapi som inte har samma allvarliga biverkningar som traditionella metoder.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.