Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Immunterapi botar cancer

đŸ§« Immunterapi botar cancer

Ett försök ger hopp om att mÄnga cancerfall ska kunna botas med immunoterapi som inte har samma allvarliga biverkningar som traditionella metoder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center, MSK, har lyckats bota cancer med hjÀlp av immunterapi. Patienterna skulle normalt ha genomgÄtt strÄlningsbehandling, cellgiftsbehandling och kirurgi, men de slapp nu allt det.

Försöket startade för tvĂ„ Ă„r sedan. Alla de 14 patienter som fick immunterapi blev helt botade och ingen av dem har fĂ„tt tillbaka cancern. Även forskarna bakom försöket Ă€r förvĂ„nade över hur effektiv behandlingen varit.

– Först hade vi en patient som blev helt botad och inte behövde nĂ„gon annan behandling. Sedan hade vi nĂ€sta patient som inte heller behövde kirurgi eller strĂ„lning. Sedan en tredje patient. Snart nog hade tio patienter blivit botade. Det Ă€r helt otroligt, sĂ€ger Luis Diaz, Jr, onkolog vid MSK och en av forskarna bakom försöket, i ett pressmeddelande.

Alla patienter hade en speciell form av rektalcancer som drabbar 5–10 procent av alla som fĂ„r rektalcancer.

Enkelt uttryckt kan vi sÀga att tumörerna i den hÀr formen av cancer kan stÀnga av immunförsvarets förmÄga att se tumörerna som skadliga celler som bör bekÀmpas. Men immunterapin slÄr pÄ immunförsvaret igen sÄ att det kan angripa och förstöra tumörerna.

En fördel med immunterapin Àr att den inte har inte nÄgra allvarliga biverkningar till skillnad frÄn traditionella behandlingar. StrÄlningsbehandling, cellgiftsbehandling och kirurgi kan bland annat orsaka livslÄng inkontinens, impotens och ofrivillig barnlöshet.

Forskarna ska nu gÄ vidare och se om deras metod Àven fungerar för andra typer av cancer.

– Vi hoppas att det hĂ€r bara Ă€r toppen pĂ„ isberget. Vi hĂ„ller för nĂ€rvarande pĂ„ att starta försök med patienter som har prostata-, bukspottkörtel-, och magcancer, sĂ€ger Luis Diaz, Jr.

LÀs hela studien hÀr.

☀ Är vi pĂ„ vĂ€g att bota cancer?
För knappt hundra Ă„r sedan kunde cancer inte behandlas. MĂ„nga dog utan att ens förstĂ„ allvaret i diagnosen. Mycket har hĂ€nt sedan dess. Är vi nu till och med pĂ„ vĂ€g att bota cancer, frĂ„gar sig Magnus Aschan.
đŸ§« Omprogrammerade immunceller ger effektivare cancerbehandling
Forskare har hittat ett sÀtt att öka verkningsgraden hos cancerdödande immunceller med över 75 procent.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.