Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧫 Immunterapi botar cancer

🧫 Immunterapi botar cancer

Ett försök ger hopp om att många cancerfall ska kunna botas med immunoterapi som inte har samma allvarliga biverkningar som traditionella metoder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center, MSK, har lyckats bota cancer med hjälp av immunterapi. Patienterna skulle normalt ha genomgått strålningsbehandling, cellgiftsbehandling och kirurgi, men de slapp nu allt det.

Försöket startade för två år sedan. Alla de 14 patienter som fick immunterapi blev helt botade och ingen av dem har fått tillbaka cancern. Även forskarna bakom försöket är förvånade över hur effektiv behandlingen varit.

– Först hade vi en patient som blev helt botad och inte behövde någon annan behandling. Sedan hade vi nästa patient som inte heller behövde kirurgi eller strålning. Sedan en tredje patient. Snart nog hade tio patienter blivit botade. Det är helt otroligt, säger Luis Diaz, Jr, onkolog vid MSK och en av forskarna bakom försöket, i ett pressmeddelande.

Alla patienter hade en speciell form av rektalcancer som drabbar 5–10 procent av alla som får rektalcancer.

Enkelt uttryckt kan vi säga att tumörerna i den här formen av cancer kan stänga av immunförsvarets förmåga att se tumörerna som skadliga celler som bör bekämpas. Men immunterapin slår på immunförsvaret igen så att det kan angripa och förstöra tumörerna.

En fördel med immunterapin är att den inte har inte några allvarliga biverkningar till skillnad från traditionella behandlingar. Strålningsbehandling, cellgiftsbehandling och kirurgi kan bland annat orsaka livslång inkontinens, impotens och ofrivillig barnlöshet.

Forskarna ska nu gå vidare och se om deras metod även fungerar för andra typer av cancer.

– Vi hoppas att det här bara är toppen på isberget. Vi håller för närvarande på att starta försök med patienter som har prostata-, bukspottkörtel-, och magcancer, säger Luis Diaz, Jr.

Läs hela studien här.

☀️ Är vi på väg att bota cancer?
För knappt hundra år sedan kunde cancer inte behandlas. Många dog utan att ens förstå allvaret i diagnosen. Mycket har hänt sedan dess. Är vi nu till och med på väg att bota cancer, frågar sig Magnus Aschan.
🧫 Omprogrammerade immunceller ger effektivare cancerbehandling
Forskare har hittat ett sätt att öka verkningsgraden hos cancerdödande immunceller med över 75 procent.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.