Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Hemmatestet för urinvĂ€gsinfektion som faktiskt fungerar

🔬 Hemmatestet för urinvĂ€gsinfektion som faktiskt fungerar

Forskare har utvecklat ett hemmatest för urinvÀgsinfektioner som fungerar lika bra som sjukhustester och som ger snabbare resultat.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Hemmatester för urinvÀgsinfektioner har funnits ett tag, men de har problem med kvaliteten. De kan ofta visa ett negativt svar trots att den som testas faktiskt har en urinvÀgsinfektion. Men nu har ett forskarlag frÄn KTH utvecklat ett test som fungerar mycket bÀttre.

– Vi har visat att detektionen av Escherichia coli-bakterier, den som vanligtvis orsakar urinvĂ€gsinfektioner, Ă€r i klass med kliniska tester pĂ„ sjukhus. Det vill sĂ€ga ligger runt 89 procent kĂ€nslighet i jĂ€mförelse, sĂ€ger Wouter van der Wijngaart, professor i mikro- och nanosystem vid KTH och en av forskarna bakom det nya testet.

UrinvĂ€gsinfektioner gĂ„r ofta över av sig sjĂ€lva, men kan ocksĂ„ krĂ€va behandling med antibiotika. Om testet visar fel kan det orsaka tvĂ„ olika problem. Ett problem Ă€r förstĂ„s om en sjuk inte fĂ„r den behandling hen behöver. Det andra problemet Ă€r om friska fĂ„r antibiotika i onödan. NĂ„got som kan göra de sjukare i och med att ”goda” bakterier slĂ„s ut och det ökar ocksĂ„ risken för antibiotikaresistens.

Det nya testet ska ge sÄ bra resultat att risken för misstag blir mycket mindre Àn med dagens hemmatester.

– Det finns tester som Ă€r tillrĂ€ckligt bra, till exempel sĂ„dana som Ă„terfinns pĂ„ vĂ„rdcentraler eller sjukhus, men de krĂ€ver utbildad personal. Det tar ocksĂ„ en till flera dagar innan testsvar kan fĂ„s. Som ett resultat av detta behandlas ofta patienten med antibiotika oavsett om detta behövs eller inte, sĂ€ger Emre Iseri, forskarstuderande vid avdelningen för Mikro- och nanosystem vid KTH och en annan av forskarna bakom testet.

SjÀlva testet bestÄr av en sticka som det sitter en digital biosensor pÄ. Den som vill testa sig doppar bara stickan i urin, vÀntar nÄgra timmar och rÀknar antalet fÀrgprickar pÄ stickan. Det gÄr ocksÄ att anvÀnda mobilen för att rÀkna om stickan visat tillrÀckligt mÄnga prickar för att man ska ha en urinvÀgsinfektion.

Forskarna pekar ocksÄ pÄ en möjlighet att utveckla testet sÄ att det kan avgöra vilken dos av antibiotika som fungerar bÀst mot en urinvÀgsinfektion.

LÀs hela studien hÀr.

Foto: KTH/Emre Iseri


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.