Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Gynekologiska cellprover kan upptĂ€cka bröst- och Ă€ggstockscancer

🔬 Gynekologiska cellprover kan upptĂ€cka bröst- och Ă€ggstockscancer

Cellprover frÄn livmoderhalsen kan identifiera risker för fler cancerformer Àn bara livmoderhalscancer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Idag tar vÄrden rutinmÀssigt cellprover frÄn livmoderhalsen för att upptÀcka livmoderhalscancer. Men nu har ett internationellt forskarlag frÄn bland annat Karolinska Institutet utvecklat en metod, som de kallar WID-test, för att anvÀnda dessa prover för att Àven identifiera risk för bröst- och Àggstockscancer.

– Det unika i dessa studier Ă€r att vi hittat ett sĂ€tt att mĂ€ta risk för cancer i andra vĂ€vnader Ă€n dem vi provtagit. Det ger nya insikter i hur cancer uppkommer och öppnar för möjligheten att kunna förutsĂ€ga risk för cancer mer allmĂ€nt i stĂ€llet för en cancerform i taget, sĂ€ger Joakim Dillner, professor vid Karolinska Institutet och en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Metoden fungerar sÄ att forskarna analyserar epigenetiska förÀndringar i livmoderhalsproverna. Det rör sig om förÀndringar i genuttryck som pÄverkats av faktorer som miljö, livsstil och Äldrande.

Forskarna analyserade prover frÄn över tusen kvinnor. Resultatet blev att de lyckades hitta tvÄ unika epigenetiska signaturer som identifierade 76,6 procent av kvinnorna med hög risk för bröstcancer och 61,7 procent med hög risk för Àggstockscancer. Det innebÀr att WID-testet kan upptÀcka upp till 30 procent fler kvinnor med bröst- eller Àggstockscancer Àn dagens metoder.

Resultaten ger nu förhoppningar om att WID-testet ska kunna ge möjlighet till bÀttre behandlingar av mÄnga typer av cancer.

– Om vi vet vilka individer som har en ökad risk att utveckla en viss typ av cancer sĂ„ öppnar det för möjligheten till utökad screening och förebyggande behandling, sĂ€ger medförfattaren Kristina Gemzell Danielsson, professor vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ§« Ny metod kan hitta cancerceller innan de skapar tumörer
Ett blod- eller salivprov Àr allt som behövs för att se om en person har enstaka cancerceller i kroppen och vilken typ av cancer det rör sig om i sÄ fall.
🔬 Hopp om botemedel för alla typer av cancer
En T-cell med en ny sorts receptor dödar alla sorters cancerceller i laboratoriet och i slutet av Äret ska behandlingen testas pÄ patienter.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.