Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Hopp om botemedel för alla typer av cancer

🔬 Hopp om botemedel för alla typer av cancer

En T-cell med en ny sorts receptor dödar alla sorters cancerceller i laboratoriet och i slutet av året ska behandlingen testas på patienter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Cardiff University har hittat en metod som kan döda alla sorters cancerceller utan att skada friska celler. Än så länge har metoden inte testats på patienter, men laboratorietester pekar på att behandlingen har en enorm potential.

Metoden är en variant på att använda T-celler i kroppens eget immunförsvar för att attackera cancerceller. Problemet är att de terapier som finns måste specialiseras för varje patient. Dessutom har T-cellerna haft svårt att slå ut vissa typer av tumörer.

Men nu har forskare hittat en T-cell med en ny typ av receptor och den cellen är effektiv mot alla cancerformer de testat den emot. Det inkluderar hud-, lung-, blod-, kolon-, bröst-, ben-, prostata-, äggstocks-, njur-, och livmodercancer.

Förhoppningen finns därför att vi faktiskt skulle kunna få det allmänna botemedlet mot cancer som vi sökt efter i många decennier.

Än så länge har metoden bara testats på djur och på mänskliga cancerceller i laboratoriemiljö. Men forskarna hoppas kunna testa behandlingen på patienter i slutet av året och förhoppningsvis ha en godkänd behandling om några år.

Även forskare utanför gruppen från Cardiff ser stora möjligheter med metoden. ”Utan tvekan är det här en väldigt intressant upptäckt. Både vad det gäller att öka vår kunskap om cancer och för möjligheten att skapa nya mediciner”. Det säger Daniel Davis, professor i immunologi vid University of Manchester i en kommentar till BBC.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.