Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Hopp om botemedel för alla typer av cancer

🔬 Hopp om botemedel för alla typer av cancer

En T-cell med en ny sorts receptor dödar alla sorters cancerceller i laboratoriet och i slutet av Äret ska behandlingen testas pÄ patienter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Cardiff University har hittat en metod som kan döda alla sorters cancerceller utan att skada friska celler. Än sĂ„ lĂ€nge har metoden inte testats pĂ„ patienter, men laboratorietester pekar pĂ„ att behandlingen har en enorm potential.

Metoden Àr en variant pÄ att anvÀnda T-celler i kroppens eget immunförsvar för att attackera cancerceller. Problemet Àr att de terapier som finns mÄste specialiseras för varje patient. Dessutom har T-cellerna haft svÄrt att slÄ ut vissa typer av tumörer.

Men nu har forskare hittat en T-cell med en ny typ av receptor och den cellen Àr effektiv mot alla cancerformer de testat den emot. Det inkluderar hud-, lung-, blod-, kolon-, bröst-, ben-, prostata-, Àggstocks-, njur-, och livmodercancer.

Förhoppningen finns dÀrför att vi faktiskt skulle kunna fÄ det allmÀnna botemedlet mot cancer som vi sökt efter i mÄnga decennier.

Än sĂ„ lĂ€nge har metoden bara testats pĂ„ djur och pĂ„ mĂ€nskliga cancerceller i laboratoriemiljö. Men forskarna hoppas kunna testa behandlingen pĂ„ patienter i slutet av Ă„ret och förhoppningsvis ha en godkĂ€nd behandling om nĂ„gra Ă„r.

Även forskare utanför gruppen frĂ„n Cardiff ser stora möjligheter med metoden. ”Utan tvekan Ă€r det hĂ€r en vĂ€ldigt intressant upptĂ€ckt. BĂ„de vad det gĂ€ller att öka vĂ„r kunskap om cancer och för möjligheten att skapa nya mediciner”. Det sĂ€ger Daniel Davis, professor i immunologi vid University of Manchester i en kommentar till BBC.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.