Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©č Grafen minskar risken för infekterade implantat

đŸ©č Grafen minskar risken för infekterade implantat

Ett grafenmaterial hindrar bakterier frÄn att bilda biofilm som skyddar dem frÄn immunförsvaret och antibiotika.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Medicinska implantat som exempelvis tandimplantat och andra ortopediska implantat Àr till stor hjÀlp för mÄnga mÀnniskor, men implantaten kan ocksÄ utgöra en risk. De kan infekteras av bakterier som bildar en biofilm. En biofilm Àr ett svÄrgenomtrÀngligt ytskikt som ökar bakteriernas motstÄndskraft mot sÄvÀl immunförsvar som antibiotika och desinfektionsmedel.

De infektioner som bakterier i biofilm orsakar Àr dÀrför ofta svÄra att behandla och kan leda till att implantaten mÄste plockas ut och ersÀttas. Nu har emellertid forskare vid Chalmers utvecklat en metod dÀr de anvÀnder ett grafenbaserat material som innehÄller bakteriedödande molekyler som ska stoppa biofilmen.

– Vi har visat att vi kan binda vattenolösliga antibakteriella molekyler till grafen och att molekylerna frigörs kontinuerligt och kontrollerat frĂ„n materialet. Det Ă€r en förutsĂ€ttning för att metoden ska fungera. Dessutom Ă€r vĂ„r metod för att binda de aktiva molekylerna till grafen vĂ€ldigt enkel och kan ocksĂ„ enkelt anpassas till industriella processer, sĂ€ger Santosh Pandit, forskare vid Chalmers och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Det finns mÄnga vattenolösliga, hydrofoba, molekyler som kan anvÀndas som antibakteriella medel: Problemet Àr bara att de mÄste fÀstas pÄ ett material, vilket kan vara svÄrt och tidskrÀvande. Det Àr det problemet som forskarna nu löst med sitt grafenmaterial.

– Grafen har stor potential att interagera med hydrofoba molekyler eller lĂ€kemedel och vi har utnyttjat dessa egenskaper nĂ€r vi har skapat vĂ„rt material. Processen för att binda de antibakteriella molekylerna sker bland annat med hjĂ€lp av ultraljud, sĂ€ger Santosh Pandit.

De försök som forskarna gjort har varit lovande och materialet har hindrat bakterierna frÄn att bilda biofilm.

– Men Ă€nnu viktigare Ă€r att vĂ„ra resultat visar att vi kan binda hydrofoba lĂ€kemedel till grafen med en enkel metod. Det banar vĂ€g för ett mer effektivt antibakteriellt skydd av biomedicinska produkter i framtiden. Nu planerar vi försök dĂ€r vi kommer att binda in andra hydrofoba lĂ€kemedel med Ă€nnu större potential för att behandla eller förhindra olika kliniska infektioner, sĂ€ger Santosh Pandit.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Chalmers/Yen Strandqvist


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.