Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩹 Grafen minskar risken för infekterade implantat

🩹 Grafen minskar risken för infekterade implantat

Ett grafenmaterial hindrar bakterier från att bilda biofilm som skyddar dem från immunförsvaret och antibiotika.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Medicinska implantat som exempelvis tandimplantat och andra ortopediska implantat är till stor hjälp för många människor, men implantaten kan också utgöra en risk. De kan infekteras av bakterier som bildar en biofilm. En biofilm är ett svårgenomträngligt ytskikt som ökar bakteriernas motståndskraft mot såväl immunförsvar som antibiotika och desinfektionsmedel.

De infektioner som bakterier i biofilm orsakar är därför ofta svåra att behandla och kan leda till att implantaten måste plockas ut och ersättas. Nu har emellertid forskare vid Chalmers utvecklat en metod där de använder ett grafenbaserat material som innehåller bakteriedödande molekyler som ska stoppa biofilmen.

– Vi har visat att vi kan binda vattenolösliga antibakteriella molekyler till grafen och att molekylerna frigörs kontinuerligt och kontrollerat från materialet. Det är en förutsättning för att metoden ska fungera. Dessutom är vår metod för att binda de aktiva molekylerna till grafen väldigt enkel och kan också enkelt anpassas till industriella processer, säger Santosh Pandit, forskare vid Chalmers och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Det finns många vattenolösliga, hydrofoba, molekyler som kan användas som antibakteriella medel: Problemet är bara att de måste fästas på ett material, vilket kan vara svårt och tidskrävande. Det är det problemet som forskarna nu löst med sitt grafenmaterial.

– Grafen har stor potential att interagera med hydrofoba molekyler eller läkemedel och vi har utnyttjat dessa egenskaper när vi har skapat vårt material. Processen för att binda de antibakteriella molekylerna sker bland annat med hjälp av ultraljud, säger Santosh Pandit.

De försök som forskarna gjort har varit lovande och materialet har hindrat bakterierna från att bilda biofilm.

– Men ännu viktigare är att våra resultat visar att vi kan binda hydrofoba läkemedel till grafen med en enkel metod. Det banar väg för ett mer effektivt antibakteriellt skydd av biomedicinska produkter i framtiden. Nu planerar vi försök där vi kommer att binda in andra hydrofoba läkemedel med ännu större potential för att behandla eller förhindra olika kliniska infektioner, säger Santosh Pandit.

Läs hela studien här.

Bild: Chalmers/Yen Strandqvist

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.