Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
Gel baserad på matavfall kan minska matsvinnet och skydda tjocktarmen

Gel baserad på matavfall kan minska matsvinnet och skydda tjocktarmen

Fibrer som blir över när majs mals ner kan fungera som grund för geler som kan skydda mänskliga tarmceller.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje år produceras 1 200 miljoner ton majs i världen. En del av denna mängd försvinner i olika former av biprodukter som slängs eller bränns. Men nu har forskare från KTH utvecklat en metod för att omvandla en del av biprodukterna till ett läkemedel.

Det är de fibrer som blir över när majs mals för att bli olika typer av livsmedel. Forskarna upptäckte att dessa fibrer enkelt kan passera magsäcken och att de under färden kan göra nytta. De har nämligen prebiotiska egenskaper som gynnar goda bakterier.

”Vi har skapat antioxidantiska hydrogeler genom att använda de här majsfibrerna. I in vitro-studier har vi sedan visat att gelerna har en skyddande effekt på mänskliga tarmceller när det kommer till oxidativ stress”, säger Francisco Javier Vilaplana Domingo, forskare vid KTH och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Gelerna som forskarna tagit fram skulle kunna blandas in i andra livsmedel och på så sätt förbättra maghälsan hos människor med magproblem. Dessutom visar det sig att gelerna motverkar oxidativ stress i en tidig fas av inflammation och skulle därmed kunna hjälpa till att läka sår snabbare.

Läs hela studien här.

💊 Giftig havsanemon kan ge nya läkemedel
84 potentiella toxiner har hittats hos havsanemon, ett koralldjur som lever i Australien. Toxinerna som nu analyseras i detalj, kan förhoppningsvis resultera i nya läkemedel.
🌿 Hampa – startskottet på en veg-tech revolution?
Den har odlats i årtusenden och använts i vitt skilda områden: textilier och livsmedel. Ny forskning visar hur hampa kan ersätta allt fler syntetiska produkter och dessutom bidra till ökat välmående.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.