Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Existerande lĂ€kemedel fungerar Ă€ven mot sömnapnĂ©

💊 Existerande lĂ€kemedel fungerar Ă€ven mot sömnapnĂ©

Medicin som idag anvÀnds mot epilepsi kan ocksÄ minska andningsuppehÄll med över 50 procent hos de med sömnapné.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

De som lider av sömnapné fÄr korta, upprepade andningsuppehÄll nÀr de sover. NÄgot som gör dem trötta och okoncentrerade pÄ dagarna. Behandlingen bestÄr ofta av att de drabbade fÄr sova med en speciell mask eller skena som hÄller andningsvÀgarna öppna, men nu visar en studie att det kan finnas en enklare behandlingsmetod.

Ett forskarlag frÄn Göteborgs universitet har testat att anvÀnda sÄ kallade karbanhydrashÀmmare för att lindra sömnapné. KarbanhydrashÀmmare anvÀnds redan i lÀkemedel för bland annat grön starr och epilepsi och forskarna ville se om karbanhydrashÀmmare Àven fungerar för sömnapné.

59 patienter med medelsvÄr eller svÄr sömnapné fick 400 eller 200 milligram karbanhydrashÀmmare medan en kontrollgrupp fick placebo.

Resultaten visar att karbanhydrashÀmmare har en tydlig effekt.

– För de patienter som fick lĂ€kemedlet i den högsta dosen minskade antalet andningsuppehĂ„ll med i genomsnitt 20 per timma. Drygt en tredjedel av patienterna i studien hade endast hĂ€lften av sina andningsuppehĂ„ll kvar och hos var femte minskade antalet med minst 60 procent, sĂ€ger Jan Hedner, professor vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

DÄ det redan finns godkÀnda lÀkemedel som bygger pÄ karbanhydrashÀmmare hoppas forskarna att det ska gÄ relativt snabbt att fÄ fram ett godkÀnt lÀkemedel för sömnapné. Att kunna ta en tablett i stÀllet för att anvÀnda dagens behandlingar menar forskarna skulle underlÀtta livet för de som lider av sömnapné.

– Dessa behandlingsalternativ krĂ€ver tillvĂ€njning och eftersom de ofta upplevs som besvĂ€rliga Ă€r det vanligt att man inte anvĂ€nder sin mask eller skena. Om vi fĂ„r fram ett effektivt lĂ€kemedel skulle det dĂ€rför underlĂ€tta livet för mĂ„nga patienter och i förlĂ€ngningen ocksĂ„ rĂ€dda fler liv, sĂ€ger Ludger Grote, universitetslektor vid Sahlgrenska akademin pĂ„ Göteborgs universitet och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 Nytt test kan förkorta diagnostiseringstid för sjukdomar med Ă„rtionde
Ett nytt DNA-test har utvecklats som enskilt kan upptÀcka över 50 neurologiska och neuromuskulÀra sjukdomar. Genom att anvÀnda testet gÄr det att förkorta eventuell diagnostisering med upp till Ärtionden.
🔬 Ny metod ger bĂ€ttre precision vid immunterapi
Forskare har utvecklat en bÀttre metod att hitta cancerceller sÄ att kroppens eget immunförsvar kan bekÀmpa cellerna.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.