Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 EU storsatsar pĂ„ att fĂ„ fram vaccin snabbare

💉 EU storsatsar pĂ„ att fĂ„ fram vaccin snabbare

Ett forskningsprojekt ska fÄ ner utvecklingstiden för vaccin frÄn ett decennium till nÄgot Är.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

I snitt tar det tio Är och kostar 800 miljoner euro att ta fram ett vaccin. Men covid-vaccinen visar att det kan gÄ mycket snabbare att fÄ fram vaccin och det vill nu EU spinna vidare pÄ för att snabbt ta fram vaccin mot alla möjliga sjukdomar.

– Mot covid-19 kunde effektiva RNA-vacciner tas fram med rekordfart, baserat pĂ„ mĂ„nga Ă„rs grundforskning och framsteg inom vaccinplattformstekniker som adenovirusvektor och mRNA. Men det Ă€r mĂ„nga sjukdomar som lĂ€mpar sig för RNA-baserade vacciner. Vi behöver metoder att snabba pĂ„ och effektivisera framtagningen Ă€ven av andra nya vaccin, bĂ„de för att minska kostnaderna och för att korta utvecklingstiden, sĂ€ger Ali Harandi, vaccinforskare vid Göteborgs universitet och en av de forskare som ska arbeta i projektet, i ett pressmeddelande.

Genom att anvÀnda bland annat AI ska forskare frÄn ett 40-tal universitet runt om i Europa utveckla modeller som ska göra det möjligt att sÄlla fram de bÀsta kandidaterna innan de gÄr till klinisk prövning.

– Potentiella vacciner testas idag först i cellodling, sedan i djurmodeller och dĂ€refter i flera steg i kliniska prövningar pĂ„ mĂ€nniskor. Det Ă€r tyvĂ€rr mycket vanligt att vaccinkandidater som ger bra resultat i djurstudier fungerar betydligt sĂ€mre för mĂ€nniska. MĂ„let Ă€r att ta fram modeller och metoder som tidigt kan anvĂ€ndas för att vĂ€lja den bĂ€sta kandidaten, för att spara bĂ„de tid och pengar, sĂ€ger Ali Harandi.

Förhoppningen Àr att detta ska göra att forskarna i framtiden slipper ödsla tid pÄ att testa vaccin som fungerar bra i djurförsök, men sedan inte fungerar i mÀnniskor. Det skulle spara mycket pengar och kunna ge oss vaccin som Àr testade och fÀrdiga för anvÀndning inom nÄgot Är i stÀllet för inom ett decennium.

Projektet heter Inno4vac och EU satsar 33 miljoner euro pÄ det. Projektet ska ta fram biologiska och matematiska modeller för att förutsÀga hur vÀl ett vaccin kommer att fungera pÄ mÀnniskor. För att nÄ dit kommer forskarna bland annat att anvÀnda AI som ska simulera hur vaccinen fungerar i mÀnniskokroppen och pÄ sÄ sÀtt kunna utesluta de som inte lÀr ge önskad effekt.

Bild: Pixabay/Gerd Altmann


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.