Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 EU storsatsar på att få fram vaccin snabbare

💉 EU storsatsar på att få fram vaccin snabbare

Ett forskningsprojekt ska få ner utvecklingstiden för vaccin från ett decennium till något år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

I snitt tar det tio år och kostar 800 miljoner euro att ta fram ett vaccin. Men covid-vaccinen visar att det kan gå mycket snabbare att få fram vaccin och det vill nu EU spinna vidare på för att snabbt ta fram vaccin mot alla möjliga sjukdomar.

– Mot covid-19 kunde effektiva RNA-vacciner tas fram med rekordfart, baserat på många års grundforskning och framsteg inom vaccinplattformstekniker som adenovirusvektor och mRNA. Men det är många sjukdomar som lämpar sig för RNA-baserade vacciner. Vi behöver metoder att snabba på och effektivisera framtagningen även av andra nya vaccin, både för att minska kostnaderna och för att korta utvecklingstiden, säger Ali Harandi, vaccinforskare vid Göteborgs universitet och en av de forskare som ska arbeta i projektet, i ett pressmeddelande.

Genom att använda bland annat AI ska forskare från ett 40-tal universitet runt om i Europa utveckla modeller som ska göra det möjligt att sålla fram de bästa kandidaterna innan de går till klinisk prövning.

– Potentiella vacciner testas idag först i cellodling, sedan i djurmodeller och därefter i flera steg i kliniska prövningar på människor. Det är tyvärr mycket vanligt att vaccinkandidater som ger bra resultat i djurstudier fungerar betydligt sämre för människa. Målet är att ta fram modeller och metoder som tidigt kan användas för att välja den bästa kandidaten, för att spara både tid och pengar, säger Ali Harandi.

Förhoppningen är att detta ska göra att forskarna i framtiden slipper ödsla tid på att testa vaccin som fungerar bra i djurförsök, men sedan inte fungerar i människor. Det skulle spara mycket pengar och kunna ge oss vaccin som är testade och färdiga för användning inom något år i stället för inom ett decennium.

Projektet heter Inno4vac och EU satsar 33 miljoner euro på det. Projektet ska ta fram biologiska och matematiska modeller för att förutsäga hur väl ett vaccin kommer att fungera på människor. För att nå dit kommer forskarna bland annat att använda AI som ska simulera hur vaccinen fungerar i människokroppen och på så sätt kunna utesluta de som inte lär ge önskad effekt.

Bild: Pixabay/Gerd Altmann


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.