Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👩🏻‍🔬 Enorm studie ger hopp om att förhindra MS

👩🏻‍🔬 Enorm studie ger hopp om att förhindra MS

En studie genomförd av Harvard Medical School visar att ett vanligt herpesvirus sannolikt är den viktigaste orsaken till nervsjukdomen MS, multipel skleros.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Runt 95 procent av befolkningen är infekterade med herpesviruset EBV medan MS, multipel skleros, som sjukdom är relativt sällsynt. Därför har det fram till nu varit svårt att veta hur viktig den här faktorn är. Det är här den nya studien genomförd av Harvard Medical School kommer in.

– Det här är en mycket elegant studie som påtagligt stärker misstanken om att den här infektionen är nödvändig för att personer ska utveckla multipel skleros, säger Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska institutet till Dagens Medicin.

Forskarna använde sig av blodprover som den amerikanska militären tog på 10 miljoner unga aktiva soldater. Bland de personer vars första blodprov visade negativt för EBV, men som senare testade positivt, var risken att få MS 32 gånger högre jämfört med dem som förblev oinfekterade.

Sambandet är så tydligt att ett vaccin mot viruset tros vara ett avgörande sätt att bekämpa sjukdomen.

– Att eliminera EBV framstår än mer som det största hoppet att helt förhindra ms, säger Jan Hillert till Dagens Medicin.

Det finns cirka 2,8 miljoner människor med MS i hela världen. I Sverige lever cirka 20 000 personer med sjukdomen. De flesta är mellan 20 och 40 år när de får diagnosen och 70 procent av de som har MS är kvinnor.


🔬 Säkrare ALS-diagnos med ny metod
En ny metod gör det möjligt att ställa säkrare ALS-diagnoser tidigt i sjukdomsförloppet och allt som behövs från patienten är ett blodprov.
🔬 Snabbare och säkrare Parkinsons-diagnoser
En ny metod ger mycket säkrare Parkinsons-diagnoser och kan leda till nya typer av läkemedel mot sjukdomen i framtiden.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.