Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Säkrare ALS-diagnos med ny metod

🔬 Säkrare ALS-diagnos med ny metod

En ny metod gör det möjligt att ställa säkrare ALS-diagnoser tidigt i sjukdomsförloppet och allt som behövs från patienten är ett blodprov.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

ALS är en obotlig sjukdom där muskulaturen blir alltmer förlamad tills andningsmuskulaturen drabbas och patienten somnar in. Även om ALS är obotligt finns det bromsmediciner som bromsar förloppet, men för att de ska kunna sättas in måste läkarna veta att patienten verkligen har ALS. Den diagnosen är dessvärre svår att ställa i ett tidigt skede.

Men nu har forskare vid Umeå universitet utvecklat en ny metod som kan underlätta diagnosticeringen.

– Det är idag svårt att ställa en säker ALS-diagnos tidigt i sjukdomsförloppet med risk för förväxling med andra sjukdomar, trots lång utredningstid. Mycket skulle vara vunnet om vi kunde ställa en korrekt diagnos tidigare. Dessa resultat är mycket lovande, säger Arvin Behzadi, doktorand vid Umeå universitet och delad förste författare till studien, i ett pressmeddelande.

Metoden går ut på att forskarna mäter halten av ett visst ämne i blodet, neurofilament, som visar om en patient har ALS. Forskarnas upptäckt gör att det nu räcker med ett vanligt blodprov för att få en tillförlitlig diagnos.

– Att hitta misstänkta fall av ALS genom ett enkelt blodprov öppnar helt nya möjligheter både för screening och för att enklare mäta behandlingseffekt hos patienter som deltar i läkemedelsprövningar. Det kan även göra det möjligt att sätta in bromsmediciner tidigare i sjukdomsförloppet innan musklerna förtvinat, säger Arvin Behzadi.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/truthseeker08


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter