Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 SĂ€krare ALS-diagnos med ny metod

🔬 SĂ€krare ALS-diagnos med ny metod

En ny metod gör det möjligt att stÀlla sÀkrare ALS-diagnoser tidigt i sjukdomsförloppet och allt som behövs frÄn patienten Àr ett blodprov.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

ALS Ă€r en obotlig sjukdom dĂ€r muskulaturen blir alltmer förlamad tills andningsmuskulaturen drabbas och patienten somnar in. Även om ALS Ă€r obotligt finns det bromsmediciner som bromsar förloppet, men för att de ska kunna sĂ€ttas in mĂ„ste lĂ€karna veta att patienten verkligen har ALS. Den diagnosen Ă€r dessvĂ€rre svĂ„r att stĂ€lla i ett tidigt skede.

Men nu har forskare vid UmeÄ universitet utvecklat en ny metod som kan underlÀtta diagnosticeringen.

– Det Ă€r idag svĂ„rt att stĂ€lla en sĂ€ker ALS-diagnos tidigt i sjukdomsförloppet med risk för förvĂ€xling med andra sjukdomar, trots lĂ„ng utredningstid. Mycket skulle vara vunnet om vi kunde stĂ€lla en korrekt diagnos tidigare. Dessa resultat Ă€r mycket lovande, sĂ€ger Arvin Behzadi, doktorand vid UmeĂ„ universitet och delad förste författare till studien, i ett pressmeddelande.

Metoden gÄr ut pÄ att forskarna mÀter halten av ett visst Àmne i blodet, neurofilament, som visar om en patient har ALS. Forskarnas upptÀckt gör att det nu rÀcker med ett vanligt blodprov för att fÄ en tillförlitlig diagnos.

– Att hitta misstĂ€nkta fall av ALS genom ett enkelt blodprov öppnar helt nya möjligheter bĂ„de för screening och för att enklare mĂ€ta behandlingseffekt hos patienter som deltar i lĂ€kemedelsprövningar. Det kan Ă€ven göra det möjligt att sĂ€tta in bromsmediciner tidigare i sjukdomsförloppet innan musklerna förtvinat, sĂ€ger Arvin Behzadi.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/truthseeker08


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.