Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Snabbare och sĂ€krare Parkinsons-diagnoser

🔬 Snabbare och sĂ€krare Parkinsons-diagnoser

En ny metod ger mycket sÀkrare Parkinsons-diagnoser och kan leda till nya typer av lÀkemedel mot sjukdomen i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Parkinsons Àr en sjukdom som kan vara svÄr att diagnosticera i dess tidiga stadier. En undersökning i Storbritannien visade att 26 procent av de som hade Parkinson fick en felaktig diagnos till att börja med. MÄnga fick dÀrmed inte den behandling de behövde och 34 procent av de som fick fel diagnos blev sÀmre av den behandling de fick.

I framtiden kan det bli enklare att stÀlla rÀtt diagnos för de som fÄtt Parkinsons sjukdom. Forskare vid Oxford Parkinsons Disease Centre har nÀmligen utvecklat en metod som ska kunna ge rÀtt diagnos och det i ett tidigare skede Àn idag.

I korthet gÄr metoden ut pÄ att upptÀcka onormala ansamlingar av protein som finns i vissa nervceller, sÄ kallade Lewykroppar. Den nya metoden Àr mycket kÀnsligare för dessa kroppar, vilket ökar chansen för att upptÀcka dem och att sedan kunna stÀlla en korrekt diagnos.

Forskarna testade metoden pÄ patienter med Parkinsons och patienter med andra sjukdomar som har liknande symtom. Resultatet blev att metoden kunde stÀlla rÀtt diagnos pÄ 89 procent av de som hade Parkinson och pÄ 96 procent av de som inte hade sjukdomen.

Det Àr mycket bÀttre Àn dagens diagnosmetoder och forskarna ska nu gÄ vidare med större kliniska studier för att utveckla metoden Ànnu mer. Forskarna hoppas ocksÄ att tidigare diagnoser ska göra det möjligt att utveckla nya lÀkemedel mot Parkinson nÀr det blir möjligt att sÀtta in mediciner tidigare Àn idag.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Herney


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.