Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Snabbare och säkrare Parkinsons-diagnoser

🔬 Snabbare och säkrare Parkinsons-diagnoser

En ny metod ger mycket säkrare Parkinsons-diagnoser och kan leda till nya typer av läkemedel mot sjukdomen i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Parkinsons är en sjukdom som kan vara svår att diagnosticera i dess tidiga stadier. En undersökning i Storbritannien visade att 26 procent av de som hade Parkinson fick en felaktig diagnos till att börja med. Många fick därmed inte den behandling de behövde och 34 procent av de som fick fel diagnos blev sämre av den behandling de fick.

I framtiden kan det bli enklare att ställa rätt diagnos för de som fått Parkinsons sjukdom. Forskare vid Oxford Parkinsons Disease Centre har nämligen utvecklat en metod som ska kunna ge rätt diagnos och det i ett tidigare skede än idag.

I korthet går metoden ut på att upptäcka onormala ansamlingar av protein som finns i vissa nervceller, så kallade Lewykroppar. Den nya metoden är mycket känsligare för dessa kroppar, vilket ökar chansen för att upptäcka dem och att sedan kunna ställa en korrekt diagnos.

Forskarna testade metoden på patienter med Parkinsons och patienter med andra sjukdomar som har liknande symtom. Resultatet blev att metoden kunde ställa rätt diagnos på 89 procent av de som hade Parkinson och på 96 procent av de som inte hade sjukdomen.

Det är mycket bättre än dagens diagnosmetoder och forskarna ska nu gå vidare med större kliniska studier för att utveckla metoden ännu mer. Forskarna hoppas också att tidigare diagnoser ska göra det möjligt att utveckla nya läkemedel mot Parkinson när det blir möjligt att sätta in mediciner tidigare än idag.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Herney


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.