Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Enklare att förutsĂ€ga om en cancerbehandling Ă€r effektiv

🔬 Enklare att förutsĂ€ga om en cancerbehandling Ă€r effektiv

En ny metod kan hjÀlpa lÀkare att i förvÀg veta vilka cancermediciner som ger bÀst verkan för varje patient.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Idag finns det flera olika lÀkemedel som kan anvÀndas för att behandla bröstcancer. Problemet Àr att det Àr svÄrt att pÄ förhand veta vilken medicin som Àr bÀst för en viss patient. En ny metod ska förhoppningsvis göra det mycket enklare i framtiden att veta vilka mediciner som fungerar bÀst för varje enskild patient.

”Idag finns begrĂ€nsade möjligheter att pĂ„ förhand sĂ€ga vilka bröstcancerpatienter som har nytta av olika behandlingar. Den hĂ€r metoden kan förutsĂ€ga hur patienterna kommer att svara pĂ„ vissa behandlingar, vilket gör att man kan undvika onödiga biverkningar och spara kostnader. Det behövs större bekrĂ€ftande studier, men vi ser att konceptet fungerar”, sĂ€ger Johan Hartman, professor vid Karolinska Institutet och studiens sisteförfattare, i ett pressmeddelande.

Metoden gÄr ut pÄ att isolera och odla inte bara tumörceller utan Àven sÄ kallade stödjeceller frÄn patienter med bröstcancer. I studien visade det sig att metoden hade en trÀffsÀkerhet pÄ upp till 90 procent nÀr det gÀllde att förutse vilket lÀkemedel som skulle fungera bÀst för patienterna.

En extra fördel med metoden Àr att den Àr snabb.

”Vi kan i de flesta fall utföra individanpassad lĂ€kemedelstestning och fĂ„ resultatet inom tio dagar, vilket tyder pĂ„ att den hĂ€r metoden kan fungera i den kliniska vardagen. Men den kan ocksĂ„ anvĂ€ndas inom forskning och lĂ€kemedelsutveckling”, sĂ€ger Xinsong Chen, forskningsspecialist vid Karolinska Institutet och studiens försteförfattare.

Än sĂ„ lĂ€nge rör det sig om en inledande studie och forskarna ska nu gĂ„ vidare och testa metoden pĂ„ större patientgrupper.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 Nytt cancertest kan se farliga cellförĂ€ndringar lĂ„ngt i förvĂ€g
Ett nytt screeningtest för livmoderhalscancer kan upptÀcka höggradiga cellförÀndringar innan de Àr möjliga att se med dagens metoder.
🎗 Blodprov visar om bröstcancern har spritt sig
Förekomsten av ett visst protein i blodet kan visa om en kvinna löper högre risk för att bröstcancern ska spridas.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.